Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 9    

A password will be emailed to you.

Szörnyella

2021.06.10. (Cruella) Az Oscar-díjas Emma Stone a főszereplője a Szörnyellának, a Disney vadonatúj játékfilmjének, amely a mozitörténet egyik leghírhedtebb – és híresen divatos – gonosztevőjének lázongó ifjúkorát mutatja be. Az 1970-es évek Londonjában, a punk rock forradalom forgatagában játszódó történet Estellát, a fiatal csavargót követi nyomon, aki eszét és kreativitását hasznosítva igyekszik nevet szerezni magának ruhaterveivel. Összebarátkozik két tolvajjal, akiknek tetszik a csínytevésre hajlamos lány; együttes erővel boldogulnak a londoni utcákon. Egy napon Estella divathoz való érzéke felkelti von Hellman bárónő, a lefegyverzően sikkes divatlegenda figyelmét, akit a kétszeres Oscar-díjas Emma Thompson alakít. Újdonsült munkakapcsolatuk azonban olyan események és felfedezések láncolatát indítja el, amik előcsalják Estella galád oldalát, s így lesz belőle a harsány, divatos és bosszúszomjas Szörnyella.

OSCAR-DÍJ 2022
(Legjobb jelmez)

OSCAR-JELÖLÉS 2022
(Legjobb maszk)

KRITIKA

Az ördög nem dalmatabundát visel, avagy a Disney külcsínre dögösen megoldotta az Emmák csatáját, ám ez a Szörnyella mégsem az a Szörnyella.

Kovács Gellért

cruella01Craig Gillespie (Plasztik szerelemÉn, Tonya) megúszós merchandise-klip helyett mindenképpen filmben gondolkodott: a 200 millió dolláros büdzséből nem csak arra költött, hogy Emma Stone és Emma Thompson a lehető legpompásabb ruhakölteményekben essenek egymásnak, hanem arra is, hogy a 101 kiskutya legendás gonoszának fiatalkoráról a lehető legtempósabban, s igen, a képregényfilmekre érzékeny nagyobbakat is célozva meséljen. A Szörnyella meglehetősen hosszúra nyújtott játékidejének minden szemgyönyörködtető pillanatából csöpög a stílus, s nem túlzás azt állítani, hogy gyakorlatilag 15 másodperces szünetekkel váltják egymást a menő betétdalok. Nem is kérdés, hogy mozi ez, csak épp nem előzményfilm.
De hogy pontosan mi ez, illetve mennyire lehet izgalmas egy alternatív Szörnyella, aki nem, s még egyszer leírom, határozottan NEM akar kutyákat gyilkolni – s ezt többször közli, rákacsintva a nézőre –, nos, erre legalább annyira egyértelmű a válasz, mint amennyire nem kérdés, hogy a megvalósítás helyett az alapkoncepcióval van probléma.
Egyszerűen úgy döntöttek az anyacégnél, hogy Disney-hercegnőt csinálnak a címszereplőből, a két tolvaj-segéderőből pedig érzékeny csibészeket – és ezt annyira komolyan gondolják, hogy a stáblista alatti pluszjelenetben el is árulják, ennek érdekében meddig hajlandóak elmenni. Egészen odáig, hogy a folytatásban újraírják a 101 kiskutyát.
Annak viszont – hiába nagyszerűek a színészek, hiába jó rendező Gillespie – gyaníthatóan nem lesz sok értelme. Mert maga a film tényleg jól néz ki, de sokkal inkább trendi, mint érdekes.

voxmeter065

134 perc, amerikai-brit

Kapcsolódó cikkek:
Miután elbuktunk
Golden Globe-jelölések 2017
A magazin: 2012. március

Kapcsolódó cikkek:

  1. Emma
  2. Kritika: Ivan, az egyetlen
  3. A magazin: 2021. május

 

Szólj hozzá!