Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 9    

A password will be emailed to you.

Gyilkos Halloween

2021.10.21. (Halloween Kills) 2018-ban Jamie Lee Curtis főszereplésével a David Gordon Green-féle Halloween tarolt a mozipénztáraknál, több mint 250 millió dollár bevételt hozott világszerte, a négy évtizedes film-franchise legjövedelmezőbb darabja lett, és megdöntötte a legjobb nyitóhétvége rekordját a női főszereplős horrorfilmek terén. És a Halloween éjszaka, amikor Michael Myers visszatért, még nem ért véget… Percekkel azután, hogy Laurie Strode (Curtis), lánya, Karen (Judy Greer), és unokája, Allyson (Andi Matichak) ott hagyják a maszkos szörnyeteget Laurie lángoló alagsorába zárva, Laurie-t életveszélyes sérülésekkel szállítják kórházba, és abban a hiszemben van, hogy végre megszabadult attól, aki egy életen át gyötörte. Ám amikor Michaelnek sikerül kiszabadulnia Laurie csapdájából, a rituális vérfürdő folytatódik. Miközben Laurie próbálja leküzdeni fájdalmát, arra készül, hogy megvédje magát, és ezzel Haddonfield városát is arra ösztökéli, hogy összefogjanak a megfékezhetetlen szörnyeteg ellen. A Strode nők összeállnak Michael első ámokfutásának túlélőivel, és úgy döntenek, a saját kezükbe veszik a dolgokat, és igazságtevő csapatot alkotva vágnak neki, hogy egyszer s mindenkorra levadásszák Michaelt. A gonosz ma meghal.

KRITIKA

Ritkán fordul elő, hogy egy mozifilm folytatása konkrétan ott vegye fel a fonalat, ahol a pár évvel ezelőtti film abbamaradt, de most pontosan ez történt a Gyilkos Halloween esetében.

Tóth Csaba

halloweenkills01A pontosan ugyanott a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanazon az éjszakán, amikor Michael Myerst a harcias Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) csapdába csalta a háza pincéjében, majd rágyújtotta az egészet. Ennek eredményeképp az elég súlyosan megsérült Laurie nincs túl penge állapotban az új film kezdetekor, és viszik is a kórházba egy gyors műtétre, Haddonfield városa pedig felbolydult, mert ez az őrült ismét elkezdte hatékonyan csökkenteni a város lélekszámát. Az új filmben David Gordon Green rendező gyakorlatilag ugyanannak az éjszakának a második felét meséli el, és ha a film közben úgy érzed, hogy kicsit túl sok ez a történés egyetlen estére/éjszakára, akkor elárulom, hogy a hiba nem a te készülékedben van. Az alkotók meglehetősen szabadon kezelik az idő múlását, és előfordul, hogy úgy érezzük, ez az éjszaka bizony végtelennek tűnik. A közvetlen folytatásnak az is a hátulütője, hogy a Halloween-filmek egyik legfontosabb karaktere, Laurie Strode ezúttal főszereplőből nem túl fontos mellékalakká degradálódik, mert azt már David Gordon Green és a forgatókönyvírók sem vállalták be, hogy Laurie-t ugyanazon az éjszakán megműtsék, majd a műtőből kigurulva a friss sebével egyből elinduljon Michael Myersre vadászni. Joggal merül fel a kérdés benned: ha nem Laurie, akkor ki a főhős az új Halloweenben? Elárulom: Michael Myers és maga Haddonfield városa, amit már oly régóta kísért.
Érezhető, hogy az előző film után az alkotók azzal a szándékkal álltak neki az új résznek, hogy egy olyan horrort készítsenek, ami jóval több egy sima slashernél. A filmben Haddonfield lakosainak elege lesz abból, hogy ennyi évtizeden át egy gyilkostól rettegjenek, ezért hajtóvadászatot indítanak Myers ellen, a városon pedig úrrá lesz a lincshangulat. David Gordon Green mindent megtesz azért, hogy Michaelt afféle mitikus gonosztevőként, a gonosz földi megtestesítőjeként lássuk, aki a lehető legrosszabbat hozza ki az emberekből. Félelmükben a lakók halloweenkills02maguk is erőszakossá válnak, és lincselésre készülő csőcselékként viselkedve több bajt okoznak, mint hasznot. A film „az erőszak erőszakot szül” üzenete akár még működhetne is, de az alkotók nem annyira bíznak a nézők intelligenciájában, ezért mindent idegesítően a szánkba rágnak. Amikor a Gyilkos Halloween slasherként funkcionál, megbízhatóan hozza a műfaj kötelező kellékeit: van feszültsége, a gyilkosságok kellően változatosak és véresek, Michaelt pedig mindig jó nézni, amikor feltűnik a vásznon. Viszont amikor Haddonfield lakóira fókuszálnak, a film már nem találja a hangját, aminek ahhoz is köze van, hogy nincs igazi főhőse. Gordon Green nagyot akart markolni, de keveset fogott: a Gyilkos Halloween egyértelmű visszaesés az előző részhez képest, de a jó hír az, hogy Rob Zombie retteneteitől még így is mérföldekkel jobb.

voxmeter065

105 perc, amerikai-brit

Kapcsolódó cikkek:
A feleségem története
Sherlock II. évad: A sorozat folytatódik
2010.12.30.- Sporthorgászat

Kapcsolódó cikkek:

  1. Nyerj belépőt a Halloween Night Festre!
  2. Gyilkos szerepben
  3. Vetítés: Hanna – Gyilkos természet

 

Szólj hozzá!