Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 4    

A password will be emailed to you.

Gyilkos szerepben

2021.05.13. (Quick) Egy elképesztő történet a svéd kriminalisztika legnagyobb botrányáról, középpontjában egy újságíróval, aki egy egész jogrendszert kérdőjelezett meg. Hannes Råstam elkötelezte magát Thomas Quick ártatlanságának bizonyítása mellett és leleplezte azt a jogi káoszt, amely Quicket egy életre pszichiátriai kezelésre ítélte. A férfi magára vállalta egy kannibál erőszaktevő rémtetteit, köztük nyolc ember megölését, valamint állította, hogy további huszonöt gyilkossághoz is köze van.

KRITIKA

Mikael Håfström hollywoodi karrierjét hátrahagyva hazatért Svédországba, és csinált egy fordított sorozatgyilkosos filmet.

Tóth Csaba

quick01Olykor még a legtehetségesebb európai rendezőknek is csak a másodvonal jut Hollywoodban, és valószínűleg ebből lehetett elege Mikael Håfströmnek, aki bő tízévnyi Amerika után – amiben azért akadt jó film is, az 1408 – visszatért a hazájába, hogy egy igaz történetet filmesítsen meg. Thomas Quick ügye a svéd jogrendszer egyik legnagyobb botránya volt, a rendező pedig egy oknyomozó újságíró személyén keresztül közelíti meg az esetet, ami logikus, mert annak idején pont ő robbantotta ki azt. Tulajdonképpen egy fordított sorozatgyilkosos krimit látunk, ahol a bűnös már rács mögött van, a nyomozó pedig épp arra kezd gyanakodni, hogy talán mégsem ő volt az elkövető. De ki lehet hozni a börtönből az ország egyik leggyűlöltebb emberét?
A téma izgalmaihoz képest a rendező megközelítése kissé fantáziátlan és száraz, és sajnos vizuálisan sem sikerül igazán izgalmassá tennie. Maga az ügy kellően érdekfeszítő és felháborító ahhoz, hogy még a nem túl fantáziadús megközelítés ellenére is lekösse a figyelmünket, ugyanakkor végig ott motoszkált bennem: ez a téma egyszerűen túl jó ahhoz, hogy elpazarolják egy ilyen közepes tévéfilmre, amit elsősorban a színészei (Jonas Karlsson és David Dencik is pompásak) tartanak életben. Pár év múlva remélhetőleg újra filmre viszik, ennél kicsit több ötlettel felvértezve.

voxmeter065

Gyilkos szerepben a Magyar Filmadatbázisban!

132 perc, svéd-belga

Kapcsolódó cikkek:
A Gyűrűk Ura: A két torony
Lelki ismeretek
2001.12.13.- Harry Potter és a bölcsek köve

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.06.23.- Hanna – Gyilkos természet
  2. Werner Herzog gonosz szerepben
  3. Vetítés: Hanna – Gyilkos természet

 

Szólj hozzá!