Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 7    

A password will be emailed to you.

Mortal Kombat

2021.05.27. (Mortal Kombat) Van, aki abból él, hogy bírja, ha ütik. Cole Young (Lewis Tan) ilyen. Pénzért bunyózik, és többnyire veszít. Nem tudja, hogy mennyivel többre hivatott, és milyen sok múlik rajta. Pedig csak el kellene gondolkodnia különös, sárkány alakú anyajegyén… A Külvidék császára elküldte legjobb harcosát, Sub-Zerót, hogy legyőzze a Földvilág harcosait. Már kilenc bajnokságon győztek: ha tizedszer is diadalmaskodnak, akkor birodalmukhoz csatolhatják a legyőzött világot. És megindul az ostrom. Cole nem nagyon érti, mi történik vele. Csak azt látja, hogy furcsábbnál furcsább vidékekre vetődik, egyre különösebb erejű, hatalmú és humorú harcosokkal találja szemben magát, és küzdenie kell. De most elképesztő tétje van a meccsnek… az egész világ.

KRITIKA

23 év kihagyás után újabb nagyszabású egész estést kaptak minden idők egyik verekedős videójátékának rajongói, az összes létező igényt kielégíteni pedig természetesen lehetetlen.

Szöllőskei Gábor

mortalkombat01Mortal Kombat egyértelmű mostohagyerek filmes szempontból, hiszen adná magát a mozivászonra kívánkozó temérdek finomság: az akció, a harcművészeti filmek és a fantasy ütős elegye, a sokszínű karakterpaletta, a lélegzetelállító bunyós koreográfiák, a vér és az erőszak, a humor, nem utolsósorban pedig a menőség felsőfokon. Mégsem sikerült eddig kielégítő élőszereplős adaptációt kanyarítani Liu Kang, Sonya, Johnny Cage, Raiden, Scorpion, Sub-Zero és a többiek egyébként a játékepizódok alatt (azaz 1992 óta) számtalan remek sztorival megspékelt összezördüléseiből. Az 1995-ös Paul W.S. Anderson-féle első filmnek máig megvan a bája, sőt, még a ’97-es híresen gyatra folytatásnak is vannak erényei (egy-két bunyó kapcsán), de az kétségtelen, hogy a forgatókönyveikbe nem sok energiát fektettek. Ahogyan a 2021-es új Mortal Kombatébe sem…
Ez pedig azért dühítő tud lenni. Az új, immár James Wan pátyolgatása alatt készült film sok éve készül, az első tervei egészen tíz évvel ezelőttre datálhatók, így joggal várhattuk, hogy ennyi idő alatt sikerült előállni egy épkézláb szkripttel. Nos, nem sikerült. Vagyis (és ha valaki netán MK-szűz lenne): a Hanzo Hasashi (Scorpion) és Bi-Han (Sub-Zero) közti ősi ellentéttel nyitnak, majd a modern korba ugorva szép gyorsan elénk dobálják a többi karaktert, és szűkszavúan elregélik, hogy van egy torna, amin kilencszer már a Külső Világ gonosz teremtményei nyertek, ha pedig a tizediket is behúzzák, elnyerik a jogot arra, hogy elfoglalják a Földet. És ez majd bizonyára benne lesz a folytatásban (már ha lesz), mivel a Mortal Kombat csupán egy mortalkombat02felvezető kalandocska, amelyben felhelyezik a bábúkat a táblára, de a kezdő fél még mindig a nyitólépésen gondolkodik. Ennek tükrében kéretik hát felkészülni a megnézésre: csupán egy bevezetést látunk. Szerencsére a gyenge (fél)sztori nem cseszte el teljesen az élményt, mivel Simon McQuoid rendező és a technikai stáb fanpleaser üzemmódban dolgoztak, és végre kellő brutalitással álmodták filmre a már alapkoncepciójában erőszakos játékot. A vérszomjas rajongók tehát nem fognak csalódni és azok sem, akik harcosaink ikonikus játékbeli mozdulatait szeretnék viszontlátni. Ráadásul mindezt többségében pazar vizuális effektek asszisztálásával tehetik meg, Sub-Zero jégcsapjai, Kano lézerszeme vagy Goro úgy en bloc jól néznek ki, és ügyesen beágyaztak mindent a harci koreográfiákba. Sőt, újdonságok is akadnak, kezdve mindjárt a főhős Cole Younggal (Lewis Tan), akinek karakterét e filmhez találták ki a szerzők, valamint az úgynevezett „arcanával”, ami magyarázatot ad arra, hogy a földi harcosoknak miért vannak különleges képességeik (a játék alkotói sosem vették a fáradtságot, hogy foglalkozzanak ezzel).
Összességében tehát már egész jó úton járnak Hollywoodban ahhoz, hogy értékelhető Mortal Kombat-film kerüljön a közönség elé, egyedül arra a fránya, úgynevezett történetre kéne ráfeküdni, de keményen!

voxmeter060

 

110 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Halálod appja
Merida, a bátor előzetes
Digitális IMAX Magyarországon

Kapcsolódó cikkek:

  1. Mozipremierek – 2021
  2. A magazin: 2021. április
  3. #kövessbe

 

Szólj hozzá!