Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 3    

A password will be emailed to you.

Dolittle

2020.01.16. (Dolittle) Robert Downey Jr. remekel az egyik legkedveltebb irodalmi karakter, az állatokkal beszélni tudó doktor történetének legújabb, fenomenális filmváltozatában. A különc Dr. John Dolittle, Viktória királynő Angliájának híres orvosa és állatorvosa hét éve veszítette el a feleségét. Azóta remeteként él a Dolittle birtok magas falai mögött, társasága csupán egzotikus állatainak seregletéből áll. Ám amikor az ifjú királynő súlyos beteg lesz, Dolittle kénytelen-kelletlen útra kel egy titokzatos sziget felé, hogy megtalálja a gyógymódot. Útja során új erőre kap bátorsága és fürge észjárása; régi ellenfelekkel találkozik, és csodálatos lényeket fedez fel. Kalandjaiban segítőtársai is akadnak, hiszen önjelölt ifjú segédje mellett elkíséri őt egy lármás kis állatsereglet is, többek között egy gondterhelt gorilla, egy lelkes, de kelekótya kacsa, egy truccoló strucc, egy jókedvű jegesmedve, valamint egy bakafántos papagáj, aki Dolittle legközelebbi tanácsadója és bizalmasa. A film rendezője az Oscar-díjas Stephen Gaghan (Sziriána, Traffic), a producer Joe Roth és Jeff Kirschenbaum (Demóna, Alice Csodaországban), valamint Susan Downey (A Sherlock Holmes sorozat, A bíró).

KRITIKA

A film, amiben Robert Downey Jr.-t telibe fingja egy sárkány.

Tóth Csaba

nullNem sok hollywoodi stúdiófőnök cserélne most a Universal fejeseivel. A stúdió épphogy átesett a Macskák minden téren elementáris kudarcán, máris itt a következő megabukás-gyanús fércmű, a három rendező által összetákolt Dolittle. Oké, azért nem leszek teljesen igazságtalan: ez a film nem egy olyan nagy léptékű filmtörténeti kudarc, mint a Macskák volt, csak egy totálisan lélektelen és jelentéktelen kölyök-kalandfilm, amiből pár hét múlva már szinte semmire sem fogsz emlékezni. Csakhogy ez a mesefilm valami rejtélyes oknál fogva 175 millió dollárba került, és azt leszámítva, hogy egész jól sikerült digitális állatok beszélgetnek benne, ez nem igazán látszik meg rajta.
A filmen érződik, hogy nehéz szülés volt. Eleinte fontosnak tűnő szereplők jelentéktelenednek teljesen el, időnként indokolatlanul nagyokat ugrunk előre a cselekményben, Robert Downey Jr. pedig olyan intenzitással grimaszol, mint akinek fogalma sincs, mit kell kezdenie azzal a ténnyel, hogy egy rakás CGI állattal kell együtt játszania, ezért jobb híján full ripacs üzemmódban tolja végig a dolgot. Az alkotók szerencsére tisztában voltak azzal, hogy egy beszélő állatos filmet leginkább azzal lehet eladni, ha ezek a beszélő állatok viccesek, így próbálkoznak is a poénkodással rendesen, de hiába van meg a szándék, ha ehhez nem szellemes, inkább csak fárasztó szövegeket tudtak kiizzadni magukból a forgatókönyvírók. A korábban a Sziriána és az Arany című drámákkal villogó Stephen Gaghan rendezőnek láthatóan semmi érzéke nincs a családi szórakoztatáshoz, és ezt a Universal stúdió kénytelen volt a saját kárán megtanulni.

voxmeter040

101 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Kultfilm: Kobra
Egy esős nap New Yorkban
Tollpárbaj 2010 November

Kapcsolódó cikkek:

  1. Downey is másnapos
  2. 10.11.04.- Terhes társaság
  3. Sherlock kulisszái mögött…

 

Szólj hozzá!