Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 2    

A password will be emailed to you.

Kontroll nélkül

2019.11.07. (Systemsprenger) A szívszorító történet kis hőse a kilencéves Benni. Szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki nem találja a helyét a szülő nélkül felnőni kénytelen gyerekek között. Az állami szervezetek és szakemberek tanácstalanul egymás között adogatják őt, agresszív természetével ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig a kislány csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját – aki azonban lemondott róla.

KRITIKA

Benni garantáltan feliratkozott a minden idők legemlékezetesebb filmes gyerekkarakterei listára, méghozzá az élbolyba.

Tóth Csaba

kontrollnelkul01A szociális rendszer és ellátóhálózat sehol sem tökéletes, mindenhol akadnak hibái, a Kontroll nélkül pedig pont egy ilyen problémára mutat rá: vannak olyan borzasztó nehezen kezelhető gyerekek, akiket ide-oda lökdösnek a rendszerben, de sehol sem akarnak hosszú távon felelősséget vállalni érte.
Benniről (Helena Zengel) csak a sok rózsaszín ruhája alapján sejthetné az ember, hogy lány. Fiúsan viselkedik, fiúsan jár, és olyan agresszió tombol a lelkében, amit bármilyen fiú megirigyelhetne. Benni nem kell az anyjának, mert, bár szereti őt, fél tőle. Ráadásul egy idő után szinte mindenki ugyanígy érez, aki megismeri. Benni nem gonosz, egyszerűen csak képtelen kordában tartani az érzéseit. Ez viszont épp elég ahhoz, hogy nevelőszülők és árvaházak passzolgassák egymáshoz éveken keresztül anélkül, hogy valójában megoldanák a lány problémáit. Nora Fingscheidt filmje azt a szakaszt mutatja be Benni életében, amikor nagyon közel kerül ahhoz, hogy végre helyre álljon az élete, hála egy lelkes szociális munkásnak, aki felkarolja őt. A rendező a lány lelkében tomboló zaklatott lelkiállapotot képileg és hangban is átadja nekünk, így a Kontroll nélkül gőzerővel száguld át a nézőjén, úgy, hogy csak a tátott szájunk marad utána. Érzelmi bulldózer ez a film egy gyerekről, aki, bár problémás, megérdemli a szeretetet, csakhogy senki sincs, aki ezt hosszú távon megadná neki.

voxmeter090

118 perc, német

Kapcsolódó cikkek:
A Gyűrűk Ura: A király visszatér
Támadás a Fehér Ház ellen 3: A védangyal bukása
A magazin: 2014. december

Kapcsolódó cikkek:

  1. Mű szerző nélkül
  2. 100 dolog
  3. A korhatárbizottság döntése miatt csúszik a Polisse magyarországi bemutatója

 

Szólj hozzá!