Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 1    

A password will be emailed to you.

Magyarhangya!

Európában elsőként Magyarországon indul el az az új típusú közösség alapú filmforgalmazási modell, melyet a magyarhangya mozgalom dolgozott ki. A mozgalom célja a fenntartható, közösség alapú modell meghonosítása, melynek része egy új típusú mozibérlet rendszer, a hangyaPASS.

A film- és kultúraterjesztési modellek válsága nem csupán a zeneipart és a filmipart érinti kínosan. Az állami támogatások rendszere összeomlott. A patinás mozik a bezárást fontolgatják. A független filmforgalmazók ellehetetlenültek. Az érzékelhető problémákra válaszul a magyarhangya mozgalom egy 6 film megtekintésére jogosító mozibérletrendszert dolgozott ki. A hangyaPASS célközönsége a 20-35 éves korosztály.

A 6 vadonatúj, huszonéveseknek szóló, fesztiválnyertes film Magyarországon még nem került bemutatásra. A bérletrendszert közösségi alapokon forgalmazzák. A filmeket egyetlen alkalommal lehet megtekinteni az ország közel 20 városában egy időben. A filmek előtt a magyarhangya bemutatja azt a 18 film trailerét, melyek közül a közönség megszavazhatja a következő 6 filmet, melyeket az év második felében mutat be hasonló rendszerben a magyarhangya. „Szeretnénk egy olyan modellt meghonosítani, ahol a közönség nem csupán passzív befogadója, hanem aktív alakítója is a mozik programjának” – nyilatkozta Donáth Péter a magyarhangya mozgalom vezetője. A filmek bemutatóit exkluzív események kísérik.

„A hangyaPASS egy olyan modell, ami fenntartható és elég rugalmas ahhoz, hogy pozitív példaként szolgáljon a jelenlegi filmforgalmazói modelleknek” – tette hozzá Donáth Péter.

A hangyaPASS bérlet bevezetését a Mozdulj meg a mozidért kampány kíséri. A kampány célja, hogy felrázza a gazdasági és állami szférát, hogy a kultúra támogatása és finanszírozása sokkal egyszerűbb eszközökkel is megoldható, mint az eddigi bonyolult finanszírozási rendszerek. Az olcsóbb bérletárak érdekében lokális szponzorációs kampányt hirdet a magyarhangya, melynek keretében helyi cégek és szervezetek támogathatják saját városuk moziközönségét és kulturális rendezvénysorozatát.

A hangyaPASS mozibérlet május 3-án mutatkozik be a Corvin-közben, ahol egy fényfestés keretében bemutatjuk a forgalmazott filmeket. A mozgalmat, az értékesítést elsősorban online, a magyarhangya.hu és a facebook.com/magyarhangya oldalakon kívánja képviselni a magyarhangya. A mozgalom aktív együttműködő partnere a Daazo.com rövidfilm portál és a VJ Centrum kreatív műhely.

A bemutatott filmek és a vetítések időpontjai:

Május 24. kedd 20h:

A prímszámok magánya (Solitude of prime numbers)

Május 27. péntek 20h:

Enter the Void

Május 31. kedd 20h:

Attenberg

Június 7. kedd 20h:

Mint hal a vízben (Life of fish)

Június 21. kedd 20h:

Vagyunk, akik vagyunk (We are what we are)

Június 28. kedd 20h:

Tilva Ros

Kapcsolódó cikkek:
Hibás Ron
Nincs idő meghalni
Mi már láttuk az új Trónok harca első két részét

Kapcsolódó cikkek:

  1. Bezárhatnak a budapesti artmozik
  2. Indul a Fade In / Raindance Filmírói Mesterkurzus
  3. Narnia segít

 

Szólj hozzá!