Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 7    

A password will be emailed to you.

Hazai színészek a nemzetközi „film-vérkeringésben”

A hazai színészek nemzetközi érvényesülésének segítése illetve a Magyarországon forgatott produkciók professzionális kiszolgálása a legfőbb célja a Cinemon Casting ügynökségnek, mely – az itthoni piacon egyedülállóan – egy nemzetközi casting-láncolatot hozott létre, egyelőre cseh, szlovák és angol ügynökségekkel együttműködve. Az alig egy éve létrejött, ám tapasztalt filmes szakemberek által alapított Cinemon Casting mindemellett a fiatal színjátszók felfedezését és tehetségük gondozását is célul tűzte ki.

Manapság a nagy nemzetközi filmes produkciókban csupán apró szerep jut, ha egyáltalán jut, magyar színészeknek. „Ez nem a külföldiek hibája, a rendszerbe jelen pillanatban csak ez fér bele, illetve az ide érkező produkciók az alap szereposztást készen hozzák, hiszen fogalmuk sincs róla, hogy kivel dolgozhatnának” – mondta Banner Szűcs Lóránd, a Cinemon Casting egyik alapítója. A casting direktor szerint fesztiválsikerek és az itt forgatott, elégedett stábok „szájreklámja” nagyban tud segíteni a helyzeten. Alapvető cél tehát, hogy mindenki tudomást szerezzen a magyar színészekről. Ez vezérelte a Cinemon Casting ügynökséget, hogy egy nemzetközi hálózatot hozzon létre, külföldi társügynökségekkel együttműködve, így segítve elő, hogy a hazai színészek bekapcsolódhassanak a nemzetközi filmes vérkeringésbe. „Ez természetesen az itt forgató külföldi filmeseknek is nagy segítség, hiszen a különböző karaktereket  – nagy merítésből – egy helyen tudják megkapni” – teszi hozzá a casting direktor, megjegyezve, hogy a hazai rendezők számára is könnyebség egy ilyen nemzetközi hálózat, ha külföldi színészekben is gondolkodnak.

„Sokan vannak, akik a rossz tapasztalatok miatt nem járnak castingokra, miközben tehetséges emberek adják fel a szakmát, mert nem tudnak megélni belőle.”- állítja Banner Szűcs Loránd. Ezért az ügynökség úgy döntött, az elkövetkező időszakban végigjárja a hazai – fővárosi is vidéki – színházakat és alternatív társulatokat, lehetőséget ajánlva az abmiciózus színészeknek, hogy részt vehessenek a most alakuló csereprogramban, mely ha beindul, „akkor leszünk igazán az európai rendszer része.” „Meg kell, hogy ismerjenek minket. A nemzetközi színészgárdával forgatott film sok országban bevált struktúra, mi valahogy kimaradtunk belőle.” – állatja a szakember.

Legalább ilyen fontos a hazai tehetségek felkutatása és gondozása, mondják a Cinemon Cast alapítói. Fellner Gréti, aki szintén alapítója az ügynökségnek és személyesen is kötődik a diákszínjátszáshoz, elmondta, hogy a Cinemon Cast a következő generációk támogatását is célul tűzte ki. „Így idén már felvesszük a kapcsolatot színjátszó fesztiválokkal, s az arra érdemes ifjú színészeknek lehetőséget nyújtunk, hogy a hazai illetve nemzetközi szakma is felfigyelhessen rájuk.”

Kapcsolódó cikkek:
Azt mondta
A magazin: 2013. március
Játékok - Jan.-Febr.

Kapcsolódó cikkek:

  1. 3 animációs film versenyez majd az Oscarért
  2. KAFF: megkezdődött a nevezés
  3. Harry Potter: az ereklyék ára

 

Szólj hozzá!