Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 12    

A password will be emailed to you.

2011.02.24.- Precious – A boldogság ára

2 OSCAR-DÍJ 2010!
(Legjobb mellékszereplőnő: Mo’Nique, Legjobb eredeti forgatókönyv)

KRITIKA

Lee Daniels két Oscar-díjjal jutalmazott drámája egyszerűségében nagyszerű, ugyanakkor minden szempontból súlyos és letaglózó alkotás.

Klacsán Csaba

A film egy tizenhat éves, fekete harlemi diáklány életéről szól, a történet azonban közel sem az a tipikus lányregény. Még a „halmozottan hátrányos” kifejezés is egészen új értelmet nyer, amint megismerjük a kórosan túlsúlyos, komoly tanulási nehézségekkel küzdő Precious (Gabourey Sidibe) zord mindennapjait: A lépten-nyomon megalázott, s problémái elől rendszeresen vágyálmokba menekülő tinédzsert az iskolában előbb kiközösítik, majd el is tanácsolják, miután kiderül, hogy állapotos. Már a második gyermekét várja saját, AIDS-fertőzött apjától, amikor ördögien kegyetlen – és nem mellesleg szexuálisan szintén frusztrált – anyja (Mo’Nique) határozott tiltása ellenére is elkezdi azt az alternatív iskolát, amely idővel talán valamiféle kiutat mutathat majd ebből a nem hétköznapi pokolból…
A kilátás kétségkívül elkeserítő, de a látszat csal. Mert bár az alkotók túlzás nélkül több évi filmtermésre elegendő kínnal és gyötrelemmel terhelték a címszereplőt, a film igazi ereje épp abban mutatkozik meg, hogy a maga módján mindezek ellenére is pozitív hangvételű, egyértelműen életigenlő darab. A mindössze a második filmjét dirigáló Daniels (Árnyékboksz, 2005) az alapanyag kínálta buktatókat – lehetett volna giccses, nyomasztó vagy épp hatásvadász – messze elkerülve, egy kivételesen jól megírt forgatókönyv-, és két, a szó szoros értelmében is elképesztő alakítást nyújtó színésznő révén összehozta az utóbbi évek egyik legerősebb és legbátrabb amerikai filmjét.

109 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Az igazság bajnokai
Mortal Kombat
Tess és én: Életem legfurcsább hete

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.01.27.- Emberek és istenek
  2. 2011.02.03.- A király beszéde
  3. 2011.01.20.- A következő három nap

 

Szólj hozzá!