Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 3    

A password will be emailed to you.

Kopogás a kunyhóban

2023.02.02. (Knock at the Cabin) Egy isten háta mögötti kunyhóba megy feltöltődni egy kislány a szüleivel, ahol túszul ejti őket négy fegyveres, és elképesztő választásra kényszeríti őket, hogy elkerülhető legyen a végítélet. A külvilágtól távol a családnak el kell döntenie, miben hiszenek, mielőtt minden elveszett.

KRITIKA

M. Night Shyamalan hatásosan kopog. Aztán a saját hibájából koppan.

Kovács Gellért

knockatthecabin01Még szép, hogy tetszett a karrierje során saját egójával egyre drámaibb harcot folytató rendezőnek Paul G. Tremblay regénye: izgalmas thrilleralaphelyzet (négy nyugalmat színlelő, félelmetes sufnifegyverekkel felszerelkezett ember meglep egy családot az erdő közepén, és sokkoló választás elé állítja őket), hiszen amikor jó formában van, ebből ki tud hozni egy hatásos filmet.
Csak hát mikor volt az utoljára, hogy Shyamalan nemcsak úgy csinált, mintha, hanem sikerült is neki? A Széttörve idején. Az mindenesetre biztos, hogy nem feladós típus, felállt már párszor, s mindig van legalább egy klassz ötlete. Most például az, hogy főszerepet adjon Dave Bautistának, aki él is a lehetőséggel: a szekta „szóvivőjeként” egészen csodálatosan játszik. Pontosan tudja, milyen lehetőségeket rejt a külseje, s igazi színészi erővel használja, játszik vele.
Shyamalan meg velünk szeretne játszani: szónoklós tanmeséje eldarálja korunk számos dilemmáját, félelmünket a klímakatasztrófától, a tömegkommunikáció lármáját, amelyből már alig-alig hallatszik ki az igazság, az LMBTQ-jelenséget – és persze a bizonyosságot, hogy a mester a végén majd úgyis jól megcsavarja az egészet. Csavarná, csavarná, csak mire megteszi, teljesen érdektelen lesz a csavarás iránya, mert annyira szeretne (elsősorban magának) tetszeni, hogy úgy a 20. perc környékén elejti a feszültséget. Aztán már nem is tudja magához venni többé.
Így a végére csak az marad, hogy M. Night Shyamalan már megint mindent jobban tud. Csak mintha azt kezdené elfeledni, a részleteket tekintve is, hogy hogyan és milyenre is kell megcsinálni egy működőképes műfaji produkciót.

voxmeter055

Kopogás a kunyhóban a Magyar Filmadatbázisban!

100 perc, amerikai-kínai

Kapcsolódó cikkek:
Legjobb tudomásom szerint
Egy igazán dühös ember
Vetítés: A Föld inváziója - Csata: Los Angeles

Kapcsolódó cikkek:

  1. Idő
  2. 10.11.18.- Ördög
  3. Zárójelentés

 

Szólj hozzá!