Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 9    

A password will be emailed to you.

Downton Abbey: Egy új korszak

2022.04.28. (Downton Abbey: A New Era) Az egyébként mindig békés Downton élete felbolydul, amikor Violet talányos bejelentést tesz: a birtokába került egy pazar villa a festői, dél-franciaországi tengerparton. Mint az várható, a család egyik része rögtön felkerekedik a napsütésben gazdagabb új vidék felé, ám az otthon maradók élete sem maradhat nyugodt, mivel egy nagymenő filmproducer úgy dönt, Downtonban szeretné leforgatni legújabb sikervárományos alkotását…
Imádott szereplőgárdánk visszatér egy második mozifilm kedvéért, és ezúttal csatlakozik hozzájuk Hugh Dancy, Laura Haddock, Nathalie Baye és Dominic West is ebben a remek humorú, csodásan nosztalgikus hangulatú, izgalmas, romantikus történetben.

KRITIKA

Gareth Neame producer ötlete, hogy Julian Fellowes író Sznob című regénye alapján kosztümös tévésorozatot forgasson egy vidéki angol kastélyra összpontosítva az edwardiánus korszakban, telitalálatnak bizonyult: a hat évadon keresztül zajló intrikák rengeteg embert elvarázsoltak.

Csákvári Géza

downtonabbey01Aztán 2019-ben jött az első mozifilm, ami egyértelművé tette, hogy haladunk a történelemben előre, hiszen Lady Mary (Michelle Dockery) fokozatosan átvette az irányítást Lady Violettől (Maggie Smith) és ez a folyamat az új epizódban le is zárul. Az Egy új korszak azonban két új cselkeményszállal bővíti a történetet mind dramaturgiailag, mind térben. Kiderül, hogy Lady Violetre egy régi rajongója ráhagyta a dél-franciaországi kastélyát, illetve, hogy filmesek kopogtatnak be Downtown ajtaján forgatási szándékkal. Így a szereplőgárda két részre bomlik: az egyik csapat Robert (Hugh Bonneville) vezetésével elmegy Franciaországba, hogy utánanézzen a rejtélyes örökség okainak, az otthon maradtak pedig Mary parancsnoksága alatt koordináljak a filmeseket a kastélyban. Ami persze nem lesz olyan egyszerű, hiszen épp a néma- és hangosfilm korának váltását éljük meg, és Jack Barber rendezőnek (Hugh Dancy) igencsak elkel Mary talpraesettsége, hogy meg tudja menteni a stúdió által lefújt némafilmet. A filmesek jelenléte amúgy abszolút szórakoztató, ahogy feldobja a nem kicsit melodramatikus alapformulát, és Simon Curtis rendező (Egy hét Marilynnel, Viszlát, Christopher Robin) ki is használja a filmes iparággal való viccelődést. Amúgy az Egy új korszakon érezhető, hogy az alcímhez méltó módon minden szálat elvarrnak, vannak egyértelmű távozók és új arcok egyaránt, és biztosan valami új kezdete következik ezután.

voxmeter070

125 perc, brit-amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Az unoka
2011.01.27.- A dilemma
Avatar Special Edition -IMAX

Kapcsolódó cikkek:

  1. Downton Abbey

 

Szólj hozzá!