Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 12    

A password will be emailed to you.

A hobbit itthon is HFR 3D-ben!

HFR 3D: Az új technika

A Gyűrűk Ura-mitológia legújabb darabja, az előzményeket bemutató A hobbit – Váratlan utazás december 13-án kerül a mozikba minden elérhető filmes formátumban, köztük a legújabb, úgynevezett High Frame Rate 3D-ben (HFR 3D) is. Ez az új technológia – melyet egyelőre csak bizonyos vetítőtermekben élvezhetünk – hivatott még intenzívebbé tenni az eddig ismert mozizás élményét. A HFR 3D ugyanis 48 képkockát pörget le egy másodperc alatt, ami sokkal közelebb áll az emberi szem tényleges befogadóképességéhez. Ez pontosan kétszer több a megszokott 24 képkocka/másodpercnél, ami jelenleg a világ mozijainak általános formátuma. A hobbit – Váratlan utazás természetesen elérhető lesz az összes ismert formátumban is, köztük 2D-ben, 3D-ben, és IMAX 3D-ben is.

Mi az a High Frame Rate 3D (HFR 3D)?
A frame rate, vagyis a képráta azoknak a képkockáknak a száma, melyeket a vetítőgép egy másodperc alatt lejátszik. A jelenlegi norma világszerte a 24 képkocka/másodperc (frame per second = fps). A HFR 3D azonban 48 fps-ben tárja elénk a látványt, ami pontosan kétszer annyi, mint a jelenlegi szabvány.

Analóg, avagy digitális formátumról beszélünk?
A HFR 3D-t digitális technológiaként alkották meg.

Miért volt rá szükség?
A nézők ízlése változatos, ez a filmes formátum pedig egy újabb befogadási lehetőséget jelent a mozik vetítőtermeiben. Peter Jackson kitolta a mai, modern filmkészítési technológiák határait A hobbit – Váratlan utazás esetében, és az egész filmet HFR 3D-ben forgatta le, tehát a már megszokott formátumok mellett így is megtekintheti majd a közönség.

A HFR csak 3D-ben érhető el?
Igen. A hobbit – Váratlan utazás HFR-verziója csak 3D-ben lesz megtekinthető.

Van választási lehetőségem?
Igen. A filmet több formátumban is bemutatják: 2D-ben, 3D-ben, IMAX 3D-ben és HFR 3D-ben. Tájékozódj, hogy a közeledben lévő mozik ezek közül melyik formátumban vetítik!

Szükségem van egy speciális 3D-s szemüvegre az élményhez?
Azok a 3D-s szemüvegek, melyeket a mozik adnak a szimpla 3D-s vetítésekhez, ugyanúgy használhatók a HFR 3D-s filmek esetében is.

Hol nézhetek filmet ebben a formátumban?
A HFR 3D-s technikával egyelőre csak bizonyos vetítőtermek rendelkeznek. Ezzel kapcsolatban a helyi mozi tud majd felvilágosítást adni, illetve a műsorban külön jelezni fogják a vetített formátumokat

Lesznek más filmek is, melyeket HFR 3D-ben forgatnak és mutatnak be?
A hobbit
-trilógia mellett James Cameron is bejelentette, hogy szeretné alkalmazni ezt a technikát következő filmjeiben.

A hobbit – Váratlan utazás című filmet Budapesten a Cinema City Aréna, a Cinema City Westend, valamint a MiMozink Óbuda moziban vetítik majd HFR 3D-ben. Ezen felül a filmre november 29-től már lehet elővételben jegyet váltani a Cinema City mozikban.

Kapcsolódó cikkek:
Becsületes tolvaj
A láthatatlanok
Játékok - November

Kapcsolódó cikkek:

  1. A hobbit előzetes
  2. A legtöbben ismét az utódjukra ütöttek itthon
  3. A hobbit: az első képek

 

Szólj hozzá!