Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 12    

A password will be emailed to you.

Azt mondta

2022.11.17. (She Said) Megan Twohey és Jodi Kantor, a Times két riportere együtt robbantották ki egy generáció legfontosabb sztoriját – azt a sztorit, amely segített beindítani a #MeToo mozgalmat, és megtörte az több évtizedes csendet, amely a hollywoodi szexuális zaklatásokat övezte, és amely örökre megváltoztatta az amerikai kultúrát.

KRITIKA

Az év egyik legnagyobb mozis fiaskója egy elég jó filmet takar.

Tóth Csaba

shesaid01E sorok írása idején már tudható, hogy a több mint 30 millió dollárból készült #MeToo-mozi a kedvező kritikák ellenére alig több mint 2 milliót szedett össze az első hétvégéjén az amerikai mozikban. Pedig Maria Schrader munkája egyáltalán nem szolgált rá arra, hogy a nézők ilyen szinten fordítsanak neki hátat. A rendező ugyan semmi újjal nem kísérletezik, csupán Az elnök emberei és a Spotlight – Egy nyomozás részletei által kitaposott úton meséli el két oknyomozó újságíró vesszőfutását a nagy sztori nyomában.
A sztori pedig itt nem más, mint maga Harvey Weinstein, az újságírók pedig Jodi Kantor (Zoe Kazan) és Megan Twohey (Carey Mulligan), akik a New York Times szerzőiként próbálják leleplezni a filmipar talán legnagyobb és leghírhedtebb ragadozóját. A végeredményt mindannyian ismerjük, és szerencsére Schrader nem azzal kívánja fenntartani a figyelmünket, hogy a sikerükért szorítsunk. A hangsúly itt az elmesélt történeteken van, azoknak a nőknek a történetein, akik éveken, évtizedeken át elhallgatták a sokszor még saját maguk által is szégyellt titkukat, de most végre jönnek valakik, akik érdeklődnek irántuk, bár ahhoz, hogy meg merjenek szólalni, óriási bátorságra van szükség.
Az Azt mondta olyankor a legjobb, amikor a két főszereplőjét mutatja munka közben, és olyankor a leggyengébb, amikor általuk, a kettőjük beszélgetésein keresztül moralizálni kezd, vagy amikor nagyon direkten próbál az érzelmeinkre hatni, és hangsúlyozni, mekkora tettet hajtottak végre ők ketten. A film egyébként tárgyilagos hangvétele ilyenkor megbicsaklik. Emiatt nem lesz belőle a műfaj új klasszikusa, viszont a zsáner szerelmeseinek így is kellemes két órát nyújt majd.

voxmeter070

129 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Űrpiknik
Werner Herzog gonosz szerepben
2011.09.01.- Zajháborítók

Kapcsolódó cikkek:

  1. Fekete Özvegy
  2. Top Gun: Maverick
  3. Raya és az utolsó sárkány

 

Szólj hozzá!