Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 11    

A password will be emailed to you.

A Halloween véget ér

2022.10.13. (Halloween Ends) A filmtörténet legelismertebb, legkedveltebb horrorsorozata 45 év után elérkezik nagyszabású, rémisztő befejezéséhez, melynek során Laurie Strode utoljára csap össze a gonosz megtestesülésével, Michale Myersszel egy olyan küzdelemben, amilyet még nem láthattunk a mozivásznon. Csak az egyikük fogja túlélni. Az ikonikus Jamie Lee Curtis utoljára tér vissza Laurie Strode-nak, a horror műfaj első „utolsó lányának” szerepében, amely útjára indította Curtis karrierjét. Curtis már több mint négy évtizede alakítja Laurie-t, ez az egyik leghosszabb színész-karakter párosítás a filmtörténetben. Amikor a sorozat újraindult 2018-ban, a Halloween bevételi rekordokat döntögetett, a sorozat legnagyobb bevételt hozó fejezete lett, és a legmagasabb nyitóhétvégét produkálta a női főszereplős horrorok közül. Négy évvel a tavalyi Gyilkos Halloween eseményei után Laurie az unokájával, Allysonnal él, és az emlékiratainak befejezésén dolgozik. Michael Myerst azóta senki sem látta. Laurie, miután évtizedekig hagyta, hogy Michael szelleme irányítsa a valóságát, úgy dönt, hogy felszabadítja magát a félelem és a harag szorításából, és örülni fog az életnek. Ám amikor egy fiatalembert, Corey Cunninghamet megvádolják egy kisfiú meggyilkolásával, akire vigyázott, és ez az erőszak és a terror özönét zúdítja a kisvárosra, Laurie arra kényszerül, hogy egyszer s mindenkorra szembenézzen a kontrollálhatatlan gonosszal.

KRITIKA

Az ígéretesen induló új trilógiát a lezáró résszel sikerült annyira elbarmolni, hogy ha valaha új rész készülne a Halloween-sorozathoz, jó eséllyel ezeket az epizódokat is kukázzák majd.

Oblath Ádám

halloweenends01Négy év telt el Michael Myers 40. évfordulós ámokfutása óta. A gyilkos szabadlábon van, Laurie (Jamie Lee Curtis) pedig elengedte a harcát, hogy végre normális életet élhessen. Michael hatása azonban nem tűnt el, a kisvárosban lakó emberekből a legrosszabbat hozza ki a rettegés. Ennek lett áldozata Corey (Rohan Campbell), akit az ott élők kiközösítettek egy baleset miatt.
David Gordon Green 2018-as Halloween-filmjének az volt az igazi hajtóereje, hogy az évek során felhalmozott misztikumot, a Myers köré épített halhatatlanságot nemes egyszerűséggel kivonta az egyenletből. Már akkor érezhető volt, hogy ebben a felállásban nagyjából egyetlen jó film van, amit aztán a 2021-es Gyilkos Halloween erősen darabos története csak megerősített. Erre itt van egy újabb felvonás, amelyben már nemcsak a gyilkost, de magát a jelenséget is túlmisztifikálják, Laurie kemény, tökös karakteréből pedig csináltak egy nőt, aki negyven évig készült a visszavágóra, amikor Myers be volt zárva, de amint szabadon van, inkább békés életre törekszik, és elsírja magát, ha valaki beszól neki. Ettől még simán egy nagyon rossz irányba vitt folytatás lenne a végeredmény, de David Gordon Green itt nem áll meg. Ő nemes egyszerűséggel fogja Myers és Laurie karakterét, majd huszadrangú mellékszereplőkké degradálja őket, akik gyakorlatilag alig szerepelnek a filmben. Helyette kidomborítja az új fiú, Corey teljes elborulását, ami érdektelen, logikátlan, unalmas és tűpontosan kiszámítható.
Az új trilógia tragikus véget ért, ami már csak azért is elkeserítő, mert az első film nagyon jó alapokat tett le. Kár, hogy normális ötlet már nem volt a folytatásokhoz.

voxmeter025

A Halloween véget ér a Magyar Filmadatbázisban!

111 perc, amerikai-brit

Kapcsolódó cikkek:
A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége
Mulholland Drive: A sötétség útja
Kultfilm: Die Hard: Az élet mindig drága

Kapcsolódó cikkek:

  1. Gyilkos Halloween
  2. Nyerj belépőt a Halloween Night Festre!
  3. 2011.09.22.- Így ért véget a nyaram

 

Szólj hozzá!