Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 10    

A password will be emailed to you.

Esemény

2022.09.29. (L’événement) Te meddig mennél el, hogy a saját sorsodat irányítsd? Az egyetemista Anne-ben megvan a tehetség és ambíció, hogy szebb élete legyen, mint a munkásosztálybeli szüleinek. Amikor a lány megtudja, hogy akarata ellenére teherbe esett, tisztában van vele, hogy a gyermekvállalás a megálmodott karrierjének végét jelenti. Anne a tanulmányai mellett dönt, és sziklaszilárd elhatározásától az sem tántorítja el, hogy ezért az életét kell kockára tennie. A ’60-as évek elején járunk, amikor Franciaországban az abortusz még illegális volt. A titokban, gyakran házilag végzett eljárások nem csak roppant kockázatosak voltak, de börtönt jelenthettek a segítőknek és az anyáknak egyaránt. Az Annie Ernaux önéletrajzi regényéből készült letaglózó film elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legrangosabb díját, az Arany Oroszlánt.

KRITIKA

Anne a tanulmányait akarta folytatni, és nem akart gyereket. Az állam azonban ezt nem engedte neki. Mit tehet ilyenkor egy fiatal lány a hatvanas évek Franciaországában?

Tóth Csaba

esemeny01Szomorú, de igaz: a lengyelországi és amerikai történések után az abortusz ismét forró és aktuális témává vált. Ha azt gondoltuk, hogy a világ nyugati felén ez már természetes alapjog, akkor jó nagyot tévedtünk. Kiderült, hogy ezt a jogot bármikor elvehetik, sőt, egyes helyeken el is veszik a nőktől. A tavalyi Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt elhozó Esemény nem kortárs környezetben vizsgálja a problémát, hanem egy régi, igaz történetet mesél el, amit Annie Ernaux írt meg regény formájában a saját fiatalkori élményeit szavakba öntve. A hatvanas években a francia törvények tiltották az abortuszt, ráadásul súlyos börtönbüntetés várt nemcsak arra a nőre, aki ehhez az eszközhöz nyúlt, hanem azokra is, akik segítették őt ebben. Ennek köszönhetően, ha egy nő megtudta, hogy babát vár, és nem akarta megtartani, teljesen magára maradt, hiszen senki sem merte megkockáztatni a börtönt, amit a segítségnyújtásért kaphat. A főiskolára és egyetemre járó lányok tömegesen estek ki az oktatásból: amint várandósok lettek, megszakították a tanulmányaikat, és a rendszer nem kedvezett annak, hogy később visszatérhessenek, a diplomáról szőtt álmaik így sokszor az enyészeté lettek.
Az Esemény főhőse Anne, a fiatal egyetemista lány, aki egy röpke kaland után esik teherbe és kétségbe. Nem áll készen az anyaságra, ahogy arra sem, hogy eldobja magától az álmait. A lány kétségbeesésében próbálkozik a barátainál, elmegy nőgyógyászhoz, felkeresi a fiút, akitől a gyereket várja, de idővel rá kell jönnie: a problémájával teljesen egyedül maradt. Aztán, amikor esemeny02már kezdenénk lemondani róla, felbukkan a lehetőség egy illegális abortuszra…
Audrey Diwan filmjében a kamera végig Anne-t követi, nem kis feladatot róva az őt alakító Anamaria Vartolomeire, aki parádésan viszi el a vállán a filmet, megmutatva a karakter makacsságát és sebezhetőségét. A film műfaja dráma, de még némi thrilleres vonalat is felfedezni véltem abban, ahogy Anne segítséget próbál szerezni, de mindenki elfordul tőle. Aztán jön a film utolsó harmada, ami már kész horror. Ha valaki ezt látja, azonnal tudni fogja, milyen barbár dolog egy nőtől elvenni a választás lehetőségét, és hagyni, hogy nem a megfelelő körülmények között, a saját életét is komolyan veszélyeztetve vesse magát alá egy ilyen műveletnek orvosi segítség nélkül. Ezek a jelenetek tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlottak, és olyan dolgokat is megmutatnak, amit soha, de soha nem szerettem volna látni. A román 4 hónap, 3 hét, 2 nap végre méltó testvérfilmet kapott a franciáktól.

voxmeter090

100 perc, francia

Kapcsolódó cikkek:
Természetes fény
A szerelem röviden
Zárójelentés

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kontroll nélkül

 

Szólj hozzá!