Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 2    

A password will be emailed to you.

Minden rendben ment

2022.03.31. (Tout s’est bien passé) Amikor a 85 éves André agyvérzés következtében kórházba kerül, a lánya, Emmanuelle azonnal a segítségére siet. A félig lebénult apa egy megrázó kéréssel fordul a lányához: segítséget kér, hogy vessenek véget az életének. Emmanuelle nem tudja, mihez kezdjen, hogyan tehetne eleget egy ilyen sokkoló kérésnek.

KRITIKA

Bár François Ozon sohasem szokott direkt ágendával filmeket készíteni, társadalomkritikával gyakran él, legyen szó gender- vagy vallási kérdésekről. Nincs ez másképp a Minden rendben ment esetében sem: legújabb művében az eutanázia kérdéskörét feszegeti.

Csákvári Géza

mindenrendbenment01A filmben látható családi dráma Ozon kedvelt forgatókönyvírójával, Emmanuèle Bernheimmel esett meg, aki regényben foglalta szavakba az ő és az apja történetét. Jó kérdés, hogy Ozon miért nem forgatta le azt a filmet korábban, még Bernheim 2017-es halála előtt, de lehet, hogy kellett neki némi idő és távolság a személyes kapcsolódás miatt. A történet röviden: Emmanuèle Bernheim apja, André egyik nap stroke-ot kap, és részben lebénul. Hosszú gondolkodás után úgy dönt, hogy nem akar tovább ilyen korlátokkal élni, így felkéri a lányát, hogy intézze az eutanáziát. Csakhogy Franciaországban erre nincs lehetőség, így a férfit ki kell csempészni Svájcba, amely szintén nem minden következmények nélküli cselekedet, lévén, hogy a „segítség” is büntetendő. Miközben a misszióval sikerrel járnak Bernheimék, fokozatosan megismerjük apa és lánya nem mindennapi kapcsolatát, egy rosszul sikerült házasságot, valamint számos tragikus részletet és helyzetet, miközben Ozon folyamatosan igyekszik humorral oldani a drámaiságot. Fogalmazzunk úgy, hogy a rendező még ezen felül is biztosra ment, hiszen az apa szerepét a mindig remek André Dussollier-re bízta, és jó pár év hiátus után visszahívta Sophie Marceau-t a pihenőről, aki ezzel az alakításával életében először versenyzett Cannes-ban.

voxmeter075

Minden rendben ment a Magyar Filmadatbázisban!

113 perc, francia-belga

Kapcsolódó cikkek:
Az iker
2011.01.20.- A következő három nap
2011.01.06.- Tamara Drewe

Kapcsolódó cikkek:

  1. Tel-Avivban minden megtörténhet
  2. Jean Seberg minden rezdülése
  3. Harry Potter minden bevételi rekordot megdöntött

 

Szólj hozzá!