Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 11    

A password will be emailed to you.

Jean Seberg minden rezdülése

2021.11.25. (Seberg) Jean Seberg híres amerikai színésznő, aki Jean-Luc Godard „Kifulladásig” című filmjének női főszerepéről ismert. Nyílt házasságban él férjével, Romain Garyvel, akivel egy gyermeket nevelnek Párizsban. Hollywoodi útra készül, hogy ottani karrierjét népszerűsítse, és szeretetben elbúcsúzik férjétől. A repülőgép első osztályán szemtanúja, hogy a Fekete Párducok híres aktivistája, Malcolm X unokatestvére jelenetet rendez. A férfi ragaszkodik ahhoz, hogy oda ülhessen, ahová akar, és azt állítja, hogy „királyi családtagként” kellene bánni vele; Seberg vonzódni kezd hozzá; a férfi Hakim Jamalként mutatkozik be. Az Egyesült Államokba érkezve Seberg észreveszi, hogy a repülőtéren a fekete aktivisták kisebb tüntetésbe kezdenek, hogy jelezzék nemtetszésüket a bánásmód miatt, amelyet Jamal és útitársai kaptak a járaton, azt sugallva, hogy az egész incidenst a nyilvánosság és a légitársaság lejáratása érdekében rendezték meg. Seberg csatlakozik a tüntetőkhöz, és szolidaritásból felemeli az öklét a „fekete erő” tisztelgésével. A nő nem veszi észre, hogy az FBI beépített emberei a repülőtéren tartózkodnak, és lefényképezik őt az aktivistákkal együtt. A fényképet ezután feldolgozzák, és az FBI úgy dönt, hogy amíg az Egyesült Államokban van, figyelni fogják a tevékenységét, és elintézik, hogy a telefonbeszélgetéseit felvegyék.

KRITIKA

Bár Benedict Andrews rendező az Otto Preminger-féle Szent Johanna képsoraival kezdi Jean Seberg életrajzi filmjét, a fél életét Franciaországban töltő amerikai színésznő a Kifulladásig című Godard-klasszikussal vált filmtörténeti ikonná, és persze jó néhány fontos hollywoodi szerep is van mögötte.

Csákvári Géza

seberg01Ám itt Andrews döntése egyértelmű: azt a híres jelenetet mutatja meg, amikor Preminger hagyta, hogy a színésznő egy kicsit megégjen a máglyán a hitelesség kedvéért. Ezzel a szcénával egyúttal el is indította Seberg (Kristen Stewart) traumáinak metaforikus ábrázolását – aki sosem tudott túllépni ezen az abúzuson, és a szenvedés rövid életében mindennapos volt. Ám az ügyes előjáték után Andrews rögön a hatvanas évekbe ugrik, amikor Seberg az FBI Cointelpro nevű, hírhedt megfigyelési programjának középpontjába került. A színésznő aktív szimpatizánsa és támogatója volt a hatvanas években a Fekete Párducok nevű radikális mozgalomnak, ezért a Hoover irányította FBI nemcsak megfigyelte, de célkitűzései szerint „semlegesíteni” szándékozta a filmcsillagot. Sokak – köztük színésznő második férje, Romain Gary szerint – a titkosrendőrség zaklatása és a nyilvános manipuláció vezettek ahhoz, hogy Seberg 1970-ben elvetélt. Ezt sebet pedig sokkal nehezebb volt elviselni, mint egy égési nyomot: a színésznő tragikusan fiatalon és igen furcsa körülmények között hunyt el. Benedict Andrews filmje ezt a megfigyelési és zaklatási korszakot szedi szét alaposan, de hogy ne kelljen nagyon gyűlölni a hatóságot, egy lelkiismeretes ügynök (Jack O’Connell) szempontját is beveti. Ez minimum érdekes alkotói döntés a fikcionalizálás terén, de azt nem veheti el senki a címszereplő Kristen Stewarttól, hogy alakítása több mint átütőre sikerült.

voxmeter070

Jean Seberg minden rezdülése a Magyar Filmadatbázisban!

102 perc, brit-amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Soha többé nem fog havazni
2011.02.17.- New York, I Love You
Cowboyok és űrlények előzetes

Kapcsolódó cikkek:

  1. Harry Potter minden bevételi rekordot megdöntött
  2. Tel-Avivban minden megtörténhet
  3. Emma Stone, az iskolakerülő

 

Szólj hozzá!