Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 9    

A password will be emailed to you.

West Side Story

2021.12.09. (West Side Story) Az Oscar-díjas Steven Spielberg rendezésében és a Pulitzer- illetve Tony-díjas Tony Kushner írásában készült West Side Story a könyörtelen rivalizálás és ifjonti szerelem klasszikussá vált történetét meséli el, New York Cityben, 1957-ben.

OSCAR-DÍJ 2022
(Legjobb női mellékszereplő: Ariana DeBose)

6 OSCAR-JELÖLÉS 2022
(Legjobb film; Legjobb rendező: Steven Spielberg; Legjobb operatőr: Janusz Kaminski; Legjobb látvány; Legjobb hang; Legjobb jelmez)

KRITIKA

Spielberg megrendezte élete első musicaljét, és nagyon reméljük, hogy nem az utolsót.

Rácz Viktória

westsidestory01A hetvenes éveiben járó Steven Spielberg számtalan műfajban bizonyított már a horrortól a háborús filmen át a sci-fiig, de mindeddig a musical kimaradt a repertoárjából – ami egészen meglepő, tekintve, hogy a lenyűgözően komponált snittek és a szentimentális történetek királyához mennyire illik ez a műfaj. Első zenés rendezésének nem kisebb kihívást választott, mint az egyik legnagyobb amerikai musical újrafeldolgozását, amelynek első filmváltozata egy 10 Oscar-díjas hollywoodi klasszikus. Amikor valaki egy ilyen szent tehénhez nyúl, elég komoly elvárásoknak és nem kevesebb szkepticizmusnak teszi ki magát, de az új West Side Story úgy kellett már a műfaj szerelmeseinek, mint egy falat kenyér.
Az 1950-es években (az eredeti musical születése idején), New York munkásosztálybeliek és bevándorlók lakta negyedében játszódó West Side Story új társadalmi kontextusba helyezi Rómeó és Júlia tragédiába torkolló szerelmének történetét. Itt két nagy család helyett két banda rivalizál: a fehér bevándorlók gyermekeiből álló Jets és a Puerto Rico-i Cápák. A konfliktus igazi forrása a dzsentrifikáció, ami bulldózerekkel, bontógolyókkal és a jóval módosabb rétegnek szánt lakhelyek építésével szűkíti le a gettóban ragadt fiatalok életterét. Miközben ők egyre keményebb területvédő harcokat vívnak egymással, a Puerto Rico-i bandavezér húga, María és a Jetek vezetőjének legjobb barátja, Tony egymásba szeretnek, ezzel tovább fokozva a feszültséget. Akárcsak María és Tony, Spielberg és a musical is tökéletes párost alkotnak: a Jetek balettmozdulatokkal tűzdelt zsiványkodásával induló, az egész utcát ritmusra mozgató nyitánytól kezdve a rendező minden egyes zenés jelenettel mesterkurzust tart musicalrendezésből. Spielberg és állandó operatőre, Janusz Kaminski olyan elegáns könnyedséggel tárják elénk az intim duetteket és a nagyszabású táncjeleneteket is, mintha nem lenne őrületes bravúr így zsonglőrködni a technikai és érzelmi elemekkel.
Nincs szükség különösebb átértelmezésre ahhoz, hogy a West Side Story témái a mai közönségnek is mondjanak valamit, hiszen Arthur Laurents eredeti szövegkönyve és a Leonard Bernstein zenéjéhez Stephen Sondheim által írt dalszövegek westsidestory02napjainkban is aktuális társadalmi problémákra reflektálnak.  A leglátványosabb progresszivitás az 1961-es filmhez képest az autentikusabb, barna arcfestéktől mentes casting: ha a Maríát alakító Rachel Zegler ezután nem fog üstökösként berobbanni Hollywoodba, nincs igazság a földön. Elképesztő énekhangjával és angyali kisugárzásával gyakorlatilag egymaga viszi el a hátán a románcot, ugyanis a fantasztikus szereplőgárda gyenge pontja pont az egyetlen ismert név, a Tonyt alakító Ansel Elgort, aki nemcsak kiöregedett már a tinifiú szerepből, de még zavarba ejtően közepes alakítást is nyújt. Ha eltekintünk az egy-két módosított kontextusban előadott daltól és Tony Kushner a szociológiai hátteret jobban kidomborító, bár olykor oktatófilm hatású forgatókönyvétől, a 2021-es film kifejezetten hű adaptáció. Nem Spielberg csinálta meg a West Side Storyban felvázolt témák zeneileg is modernizált újragondolását – az ugyanis az év másik gigamusicalje, az In the Heights – New York peremén –, de olyan lenyűgözően meséli újra a jól ismert sztorit, amire csak a legnagyobbak képesek.

voxmeter090

 A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

156 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Eredet
Isten létezik, és Petrunijának hívják
2011.04.21.- Norvég erdő

Kapcsolódó cikkek:

  1. Interjú a Toy Story 4 alkotóival
  2. Golden Globe-jelölések 2022
  3. Rácz Viktória

 

Szólj hozzá!