Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 6    

A password will be emailed to you.

Bárány

2021.08.12. (Lamb) A gyermektelen pár, Maria és Ingvar egy távoli izlandi tanyán élnek, s állattenyésztéssel foglalkoznak. Karácsony éjjelén egy félig ember félig bárány újszülöttre találnak istállójukban. Úgy döntenek, sajátjukként gondjukba veszik és felnevelik az újszülöttet. A családi élet ígérete örömmel tölti el őket, de ám az emberek nem ennyire megértően viszonyulnak a furcsa szerzethez, akit ráadásul a bárány anyukája is szeretne visszakapni magának.

KRITIKA

Az első filmes Valdimar Jóhannsson igen innovatív módon hozta közös nevezőre a műfajokat a Bárány című transzcendens művészhorrorjában.

Csákvári Géza

lamb01A direktor, aki Szarajevóban Tarr Béla tanítványa volt, vállaltan szerzői filmes, a magyar legenda hatása pedig egyértelmű, ha Eli Arenson operatőr kompozícióit és atmoszférateremtését vesszük kiindulópontnak. A torinói ló-féle világvége hangulatban ismerjük meg egy mindentől távol lévő izlandi tanyán Mariát (Noomi Rapace) és Ingvart (Hilmir Snær Guðnason), akik korábban elvesztették egy gyermeküket, és rezignált, szinte kommunikációmentes életüket töltik napról napra. De hogy mégiscsak önálló gondolatiságú alkotóval van dolgunk, az első nagy szituáció igazolja: az egyik bárány félig ember, félig állat formátumú újszülöttnek ad életet.  Maria az első pillanattól fogva magáénak tekinti az isteni (?) csodát, és ebben hamar partnere lesz Ingvar is, a rendező pedig egészen markánsan a fekete humor felé orientálja a cselekményt. Utóbbit különösen erősíti Pétur (Björn Hlynur Haraldsson), Ingmar bátyjának érkezése, akinek egyrészt Mariával van egy lezáratlan romantikus viszonya, másrészt ő nagyon nem illik a világvége szférába. A volt popsztár mindig bajba kerül, így jelenléte kellőképpen kinyitja a lehetőségeket a konfliktusok terén. De persze Jóhannsson nem áll meg a „bizarr család” tematikánál, a nézőkre várnak még további döbbenetes fordulatok, amelyek a misztikus horror irányába viszik el a sztorit, és még a csodagyerek ontológiáján is kellőképpen meg fogunk hökkenni.

voxmeter080Bárány a Magyar Filmadatbázisban!

106 perc, izlandi-svéd-lengyel

Kapcsolódó cikkek:
Démoni
Kultfilm: Ragadozó
Interjú: Adriana Ugarte

Kapcsolódó cikkek:

  1. A másik bárány
  2. Shaun, a bárány és a farmonkívüli
  3. Az utolsó Harry Potter első előzetese

 

Szólj hozzá!