Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 9    

A password will be emailed to you.

A szerelem röviden

2021.07.29. (Long Story Short) A mindent betegesen halogató Teddy esküvőjének másnapján arra ébred, hogy minden perc elteltével egy évet ugrik előre életében. Ahogy jövőjét egy-egy szempillantás alatt látja előre lejátszódni, ráeszmél, hogy ezentúl minden egyes másodpercet ki kell használnia annak érdekében, hogy ne veszítse el élete szerelmét.

KRITIKA

Igazi nyári randifilm high concept alaphelyzettel és keserédes drámai háttérzöngével.

Szajki-Vörös Adél

longstoryshort01Amikor Richard Curtis – szerintem – műfaji remekművét, az Időről időre című romantikus dramedyt láttam anno, akkor arra gondoltam, nem tudom elképzelni, hogy egy film egyszerre így meg tudjon nevettetni és ríkatni, miközben az idő múlásáról, az élet pillanatainak értékeléséről és a halálról gondolkodom, és elvileg egy romkomot nézek, ami majdnem giccses. És most nem jön semmiféle csavar: ebben tényleg Richard Curtis a legjobb. Viszont – és ez a jó rész – megint készült egy film, ami hasonló ambíciókkal bír, és hiába van magasan a léc, szépen megoldotta, hogy ne csak egy egyszer nézős, felejthető darab legyen.
A szerelem röviden története röviden annyi, hogy egy fiatalember (Rafe Spall remekül hozza az önreflektív, önironikus, szeretetre méltóan zavart figurát) az esküvője másnapján arra ébred, eltelt egy év. Mármint, hogy kimaradt. A felesége terhes, aztán hamarosan már megvan a gyerek is, hősünk pedig azt sem tudja magáról, fiú-e vagy lány, mint ahogy első pillantásra a gyerekről sem tudja, hogy fiú-e vagy lány. Az időutazás eme nem szándékos, belekényszerített mesei helyzete aztán a teljes kétségbeesés szélére sodorja, hiszen percek alatt változik meg körülötte a világ, hónapok múlnak el, folyamatosan más az élete, és nem tudja, mit hagyott ki. Ismerős a mondat? Néha mi is rádöbbenhetünk, hogy akkor, az adott pillanatban nem is vettük észre, milyen fontos percek résztvevői vagyunk az életünkben – ezt az üzenetet sikerül átadnia kimondottan szellemes dialógusokkal és sok szeretettel Josh Lawson (az új Mortal Kombat-film Kanója…) bájos filmjének.

voxmeter075

90 perc, ausztrál

Kapcsolódó cikkek:
Golden Globe-jelölések 2019
Oscar-nyertesek 2016
Ki rendezze az új Wolverine-filmet?

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kritika: Szerelem és szörnyek
  2. Becsúszó szerelem
  3. 2011.01.06.- Szerelem és más drogok

 

Szólj hozzá!