Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 4    

A password will be emailed to you.

Becsúszó szerelem

Gyula, az elkötelezett fociultra és felesége, Mariann gyereket szeretnének. Miután kiderül, hogy a férfi meddő és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel, hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. Gyulának ettől fogva folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le a rasszista focirajongó barátai előtt, a magánélete pedig további nem várt fordulatokat tartogat számára: Ámor nyilai a legváratlanabb helyről találnak a szívébe, humoros helyzetek és erkölcsi dilemmák sora elé állítva hősünket.

KRITIKA

Amikor a focirajongásról szól, Nagy Viktor Oszkár filmje elemében érzi magát. Amikor a szerelemről mesél, sajnos már kevésbé.

Tóth Csaba

becsúszószerelem02Kevés dolog illeszthető nehezebben össze a romantikánál és a focinál, egy focis romantikus vígjáték pedig szinte már maga is egy anomália, lévén a nagy focirajongók jellemzően kevésbé lelkesednek a romkomokért, a nagy romkom-fanok és a focirajongók közös hányada pedig szintén nem a nagy számukról ismert. Persze nem akarok ennyire általánosítva gondolkodni, és biztos vagyok benne, hogy akadnak azért focifan romkom-rajongók is, de ez azért talán nem akkora halmaz, amire rá lehetne bízni egy film sikerét. Persze történt már hasonló, de a Szívem csücskei című, Drew Barrymore és Jimmy Fallon főszereplésével készült film is két szék közt a pad alá esett. Persze innen lenne igazán szép nyerni, csakhogy Nagy Viktor Oszkár rendező (Apaföld) 19-re még egyszer lapot kért, és behozta témaként a rasszizmust is. Vagyis nem elég, hogy a filmje egy focis romkom, emellett még egy rasszizmus elleni, kétségtelenül jó szándékú tanmese is megbújik benne, és ez így együtt már tényleg túl nagy falat ahhoz, hogy egy film megbirkózzon vele. Inkább az a csoda, hogy a rendező nem nagyon, hanem csak egy kicsit bukik bele.
Gyula (Ötvös András) a Kinizsi futballcsapat szurkolótáborának tagja, méghozzá a kemény magban, vagyis valódi ultra. Amikor épp nem dolgozik – biztonsági őr -,  és nem a szerelmével, Mariannal (Stefanovics Angéla) lóg, minden idejét a futball tölti ki, illetve a bulizás a többi hasonszőrű haverjával, valamint példaképével, a vezérszurkoló Alexszel (Thuróczy Szabolcs). Mariann azonban gyereket akar, s Gyula ebbe bele is megy, csakhogy kiderül: nemzőképtelen. A nő mentő ötletként kitalálja, hogy a házukba költöztet egy intézetis, terhes, fiatal cigánylányt, Lüszit (Gombó Viola Lotti), és némi csalással a lány átadja nekik a gyereket a szülés után, ők pedig mindenkinek beadják, hogy az övék. Csakhogy Gyula baráti társaságában a becsúszószerelem01cigány szitokszónak számít, és ő maga sem tudja elképzelni, hogy egy roma gyereket neveljen. A beköltöző Lüszi és Gyula azonban elkezdenek egyre szimpatikusabbak lenni egymásnak, és nem csak haveri értelemben.
Nagy Viktor Oszkár láthatóan otthonosabban érzi magát, amikor a focirajongók világában mozog. Hiteles a közeg, jók a figurák és a színészek, hihetőek a dumák – Thuróczy Szabolcs vezérszurkolóként legalább olyan pompás, mint Hajdu Szabolcs fociultra ügyészként -, és érezni, hogy ezek a jelenetek nagy lelkesedéssel készültek. Ötvös András és Gombó Viola Lotti is jók együtt, én tényleg elhittem nekik, hogy elkezdenek érezni valamit egymás iránt. A film utolsó harmada azonban kicsúszik a rendező kezéből, és mintha egy íratlan hollywoodi romkomos forgatókönyvsablon előtt fejet hajtva igyekezne lekerekíteni a történetét: a konfliktusok túl gyorsan/könnyen megoldódnak, a gesztusok túlzottan hollywoodivá válnak, és ez ebben a közegben sajnos idegenül hat.

voxmeter065

Becsúszó szerelem a Magyar Filmadatbázisban!

92 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
Minden rendben ment
Nyomorultak
A 200. magazin: 2013. december

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.06.16.- Szerelem kölcsönbe
  2. Kritika: Szerelem és szörnyek
  3. 2011.01.27.- Szerelem, pasta, tenger

 

Szólj hozzá!