Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 10    

A password will be emailed to you.

Godzilla Kong ellen

2021.05.20. (Godzilla vs. Kong) Mind tudtuk, hogy egyszer megtörténik. Világunk szörnyei nem kerülhetik el egymást. A legnagyobbaknak előbb-utóbb szembe kell találkozniuk, hogy összemérjék az erejüket. De ahol King Kong és Godzilla csatázik, ott senki más nincs biztonságban. Godzilla nemrég legyőzte a többi titánt, és aki életben maradt, az mind engedelmes szolgája lett. De a Koponya-szigeten élő magányos óriás, Kong nem tartozik a hordába. És a 70-es években lezajlott, szerencsétlen végű expedíció óta csak egyre nagyobb és erősebb lett. A MonsterVerse egyre izgalmasabb fordulatokat vesz: a Kong: Koponya-sziget és a Godzilla II. – A szörnyek királya után az alkotók alaposan felturbózták az eddigieket, és összeeresztik a filmtörténet két legnagyobb legendájú, legfélelmetesebb szörnyét…

KRITIKA

A Warner Szörnyverzumának eddigi három bemelegítője alatt böhöm bestiák garmadája próbált felcaplatni a franchise-hegyre, hogy aztán a csúcson a két közönségkedvenc csaphasson végül össze. A gyíksarokban: Goooodzillaaaa! A gorillasarokban: Koooong! Agy: kikaaapcs!

Szöllőskei Gábor

godzillavskong01Nem volt épp sima és zökkenőmentes az út idáig. Sőt, kissé vánszorogva tudott csak eljutni a döntőig a két benga titán. A 2014-es Godzilla, bár hozta a számokat anyagilag, a közönség és a kritikusok fanyalgására odasandítva az alkotók visszavettek a művészieskedésből és a sötétebb tónusból, így a 2017-es Kong – Koponya-sziget már jóval világosabb, stílusosabb, lazább és szórakoztatóbb lett. Sőt, még valamivel többet is hozott, mint 3 évvel korábban az óriásgyík. 2019-ben azonban már jó hangosan megkondultak a vészharangok: a Godzilla II – A szörnyek szigete majdnem megbukott (szóval a MonsterVerse nem egy Marvel-féle sikersztori…) Akkor már erősen munkálkodtak a szörnyek kulmináló kalandján, vagyis a Godzilla Kong ellenen is, a pofátlan pandémia azonban kiebrudalta behemótjainkat a tavalyi premierkalendáriumból, a tologatás vége pedig az lett, hogy 2021 márciusában egyszerre startolt a nyitva lévő mozikban és streamingen. S lám, a Covid-éra eddigi legsikeresebb menete lett. Szóval mégis szép a vége. Vagy mégsem?
Arra kétségtelenül odafigyelt Adam Wingard rendező (The Guest, Blair Witch – Ideglelés 3, Death Note) és csapata, hogy a Godzilla Kong ellen valóban egyszerre legyen Godzilla és King Kong filmje. Passzolták a sötét látványvilágot, ezúttal (szerencsére) az összecsapásokat fényes nappal, eső, köd, vulkánkitörés és fade out nélkül látjuk, ebben mindenképp a Koponya-szigetre hajaz. Ahogy abban is, hogy az úgynevezett történet szerint ellátogatunk egy elveszett, furcsa lényekkel teli új birodalomba is, amelyben hőseink (egy része) a túlélésért küzdenek. Godzillától pedig a történetvezetést, a szörnytúltengést, a kissé komolyabb atmoszférát és a megszokott városzúzásokat kapjuk. Ja, és a papírmasé emberkaraktereket. Ez a franchise továbbra is a kolosszusok egymásnak feszüléséről szól, és bár pihenőként elhelyeztek a sztoriban humanoidokat is (ráadásul több szálon)godzillavskong02, ők azonban személyiségük kispórolásával csupán felesleges időhúzók, figyelemelterelők. Amikor azonban gigászaink csörtetnek egymás felé (és ez már egészen korán meg is történik, mivel nincs lacfac, Wingardék szinte azonnal belecsapnak a lecsóba), abban továbbra is van kraft. Ezért nézzük ezeket a filmeket (már aki). Mert lerepíti a fejünket, megpróbálja két lábbal berúgni a dobhártyánkat, és pöpec CGI-dömpingjével csurig tölteni szemeink befogadóképességét. A Godzilla Kong ellen ezt pedig csípőből hozza. Persze vérmes reményeink ne legyenek, gyorsan kitörlődnek majd emlékeink a filmről, hiszen ennek elkerüléséhez épkézláb sztori, meglepő fordulatok, hús-vér emberi karakterek és kreatívabb akciójelenetek kellettek volna (oké, Kong hendikepes csatája az óceán közepén azért ötletes volt). Amíg viszont tart, kikapcsol és szórakoztat, célját így végül is eléri. Azért, ha nem baj, mi titkon még mindig egy olyan szörnyfilmről álmodozunk, ami blockbusterként agytekervényeink stimulálásától sem ódzkodik.

voxmeter060

113 perc, amerikai-ausztrál-kanadai-indiai

Kapcsolódó cikkek:
Jurassic World: Világuralom
Anne Hathaway és más drogok
Vetítés: Machete

Kapcsolódó cikkek:

  1. Támadás a Fehér Ház ellen 3: A védangyal bukása
  2. 2011.01.06.- Scott Pilgrim a világ ellen
  3. Vetítés: Scott Pilgrim a világ ellen

 

Szólj hozzá!