Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 7    

A password will be emailed to you.

Eredet

2020.08.13. (eredeti magyarországi mozipremier: 2010. július 22.) (Inception) Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) az ipari kémkedés legzseniálisabb bűnözője, aki mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata az álomfázisba jut, ő belopózik az elméjükbe, és hozzáfér a legtitkosabb információkhoz is. Saito (Ken Watanabe) visszautasíthatatlan és életveszélyes ajánlattal keresi fel. Egy gondolatot kell elültetnie a haldokló milliárdos, Maurice Fisher (Pete Postlethwaite) tudatalattijába úgy, hogy a célszemély halálos védelmi rendszerrel felvértezett elméje ne kaphassa el. Legjobb emberét, Arthurt (Joseph Gordon-Lewitt) bízza meg a csapat összeállításával.

4 OSCAR-DÍJ 2011
(Legjobb fényképezés: Wally Pfister; Legjobb vizuális effektek; Legjobb hangkeverés; Legjobb hangvágás)

4 OSCAR-JELÖLÉS 2011
(Legjobb film; Legjobb eredeti forgatókönyv; Legjobb zene: Hans Zimmer; Legjobb látvány)

KRITIKA

Sosem hittem volna, hogy láthatok majd egy ilyen filmet.

Szöllőskei Gábor

InceptionA realitáson, a fantasztikumon, a fizika törvényein és azok semmibevételén edződött filmzabáló agyunk szinte mindenre felkészült már. Csak legyintünk, ha több millió éve kihalt dinoszauruszok használnak minket fogpiszkálónak, és markoljuk dühünkben az ülés karfáját, ha cuki vámpírsrác és szőrtelen farkasember melegednek egyazon sátorban. Mindent láttunk már.
Sosem hittem volna, hogy feltehetem még a kérdést: ez biztos?
Voltatok már úgy, hogy egy álmotok kellős közepén rájöttetek, hogy most csak álmodtok? Nem fantasztikus érzés?  Ha tudatában vagy annak, hogy nem a valóság vesz körül, kedvedre alakíthatod a világot. Pusztíthatsz, teremthetsz, vagy épp fittyet hányhatsz a gravitációra, mindez velem is megtörtént néhányszor. Szerencsére Christopher Nolan is átélt néhány ilyen élményt, majd eltöltött majdnem tíz évet arra, hogy felturbózza és tökéletesítse ezt az alapötletet.
Sosem hittem volna, hogy ennyi minden történhet két másodperc alatt…
inception02Nolan az Eredetben hihető szabadságot teremtett. Szabadságot térben és időben. Olyan módszert dolgozott ki, melynek segítségével kedvére úsztathatott a levegőben öt összekötözött embert egy hotel folyosóján; aszfaltszántó vonatot küldhetett egy belvárosi, sínek nélküli sugárútra; szó szerint összehajtogathatott egy felhőkarcolókkal teletűzdelt várost, sőt, azt is elérte, hogy főszereplői egyazon időben öt különböző dimenzióban lehessenek jelen, ebből négyben pedig még látványos akció is folyik. Az álom és a valóság lassan, de biztosan itt is összemosódik, a realitás megkérdőjelezése pedig már-már elcsépelt filmes témává válik. Ez azonban semmit nem von le az Eredet eredetiségéből. Nolan nem rág szánkba filozófiaórákat kitöltő, magvas gondolatokat. Ő csupán fogja a saját kis szerzői alaptételét (álom az álomban), és beletekeri egy kommersz csomagolópapírba. Így miután nagy hévvel leszakítottuk szemeinnkel a szemkápráztató külcsínt (közben pedig elsőrangú szórakozásban volt részünk), agyunk is ráakad saját kis ajándékára, amin órákig rágódhat még a befogadás után. Megtekintését mindazonáltal csak friss, kialudt és koncentrálni képes nézőknek ajánljuk, e tökéletes filmes csomag, korunk egyik legjobb író-rendezőjének sokadik mesterműve nekik nyújtja majd talán a legnagyobb élményt.
Sosem hittem volna, ám Nolan bennem is elültetett egy gondolatcsírát a színvonalas, egyedi és veszettül szórakoztató hollywoodi blockbusterek létezésének legendájáról. Remélem, hogy igazam lesz…

voxmeter100

148 perc, amerikai-brit

Kapcsolódó cikkek:
2011.06.02.- X-Men - Az elsők
2011.03.31.- A torinói ló
Vetítés: Száguldó bomba

Kapcsolódó cikkek:

  1. Íme az új Macskanő!
  2. Teljes titoktartás
  3. Múlt karácsony

 

Szólj hozzá!