Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 1    

A password will be emailed to you.

Scooby

2020.07.23. (Scoob!) Vannak sztárok. Vannak (kevesebben) szupersztárok. És van (az egyetlen és utánozhatatlan) Scooby. E film nemcsak azt beszéli el, hogy hogyan lett a beszélő és majdnem okos dán dog kölyök egy bizonyos Bozont legjobb barátja, hanem azt is, hogy miképpen lettek ők és új barátaik a természetfeletti bűn állhatatos üldözői – hogy végül szembenézzenek minden idők legnagyobb, leggonoszabb főgonoszával, aki Sanda Sólyom nevű űrhajójáról a kutyokalipszist akarja rászabadítani a világra. Borzasztó terve megvalósulását csak Scooby és Bozont akadályozhatja meg! A Frédi és Béni alkotóitól származó banda Bozont, Scooby-Doo, Vilma, Diána és Fred 1969 óta gyerekek és felnőttek kedvence: most végre elkészült az első, egész estés, animált moziváltozat – még viccesebb, még látványosabb és még Scoobybb, mint valaha!

KRITIKA

Ha valaki azt hitte, az élőszereplős Scooby-Doo-filmeknél jobban nem lehet elrontani ezt a mesét, azoknak itt a CGI-verzió, amely mindent bevet, hogy sikerüljön neki ez a mutatvány. Épül a Hanna-Barbera-moziverzum, de így minek?

Soós Tamás

scoob01Kétlem, hogy bárkinek is álmatlan éjszakái lettek volna amiatt, hogy nem készült még CGI-mese a Scooby-Doo!-ból. Talán nem véletlen, hogy évekig hányódott a projekt a Warner Bros.-nál, mielőtt idén mozikba került – pontosabban digitális platformokra, mert a járvány miatt ugrott a mozis premier. Sajnos a mai hollywoodi filmek legtöbb hibáját elkövették a Scoobyval: egy komplett moziverzumot akartak építeni rá, ahelyett, hogy csináltak volna egy jó filmet, és ha az sikeres lesz, akkor majd többet is. És persze ebből is szuperhősfilmet kellett faragni, mert a kölykök most azt szeretik: csak hát így pont a lényeg veszett ki az egészből.
Mondhatnánk, hogy legalább nem eredettörténetet írtak a Rejtély Rt.-nek, de igazság szerint még az is jobb lett volna. Ebben a másfél órás filmecskében is benne van az eredetsztori, de letudják az egészet negyedóra alatt. Így az egész elsietettnek hat: nem éljük át a Bozont és Scooby között kialakult barátságot, mert időnk sincs megszokni őket együtt a vásznon. 15 perc után ugrunk jó néhány évet, és hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy mindenkiről szól ez a film, csak Scoobyékról nem. A Warner ugyanis kitalálta, hogy egybenyitja a többi mese világával a Scooby!-t, és átrepteti a Flúgos futamból Gézengúz Gusztit (sajnos nagyrészt Mardel nélkül), akinek az a célja, hogy megnyissa az alvilág kapuját, és elszabadítsa a kutyapokalipszist (igen, scoob02ez egy szóvicc a filmből). Mellette pedig találkozunk még a Scooby-mesék egyik szereplőjével, Kék Sólyommal is, aki szuperhősként nagy sztár, valójában viszont bátortalan figura, és túl kell lépnie a félelmein. Scoobyék a nyomozásaik során találkoztak már jó pár másik mesehőssel, Batmanen és Robinon át egészen Gene Simmonsig, de itt ezzel az a probléma, hogy bárkire rábökünk, annak jobb sztorija van, mint Scoobynak és Bozontnak. Nekik csak egy mondvacsinált történet jutott a barátságról és a megbocsátásról (Bozont megsértődik, amiért Scooby leveszi a tőle kapott nyakörvet), de átélni azt az említett okok miatt nem lehet.
Sajnos ebből a meséből hiányzik a Scooby-Doo! igazi szellemisége – hogy a filmhez méltóan gyenge szóviccel éljünk. Nincs nyomozás, nincsenek szellemek, és rejtély is csak a Rejtély Rt. nevében akad. Van viszont szuperhősös lövöldözés és gigantikus kalandparkos csetepaté (amúgy Romániában), de izgalmat ott sem találunk. A börleszk kifejezetten olcsó, Scoobyék pedig ebben a kiadásban nem szerethetően idiótának, hanem fárasztóan bugyutának tűnnek. Az is furcsa, hogy hangsúlyosan Y-generációs kölykökként emlegetik őket, miközben semmit sem frissítettek a figurákon: ugyanazok a hippisztereotípiák maradtak, mint anno, de kérdés, hogy mennyire tudnak a dán dogon és a szétesett, sztóner barátján kívül kapcsolódni hozzájuk a gyerekek. Kit érdekel a szőke szépfiú vagy a naiv kiscsaj ma már? És miért vezetnek 2020-ban egy régi hippibuszt? A CGI sajnos steril, a felnőtteknek szánt szólások Tinderről meg a film alacsony korhatár-besorolásáról sem ötletesek, egyszerűen mindenről sugárzik, hogy ez egy ötlettelen rutinmunka, amit jobb minél előbb elfelejteni, mint moziverzumot építeni rá.

voxmeter045

93 perc, amerikai-kanadai

Kapcsolódó cikkek:
Együtt kezdtük
A jó főnök
Kritika: Shithouse

No related posts.

 

Szólj hozzá!