Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 9    

A password will be emailed to you.

Kultfilm: Jurassic Park

Jurassic Park (1993)

A számítógéppel készült speciális effektusok ma már az olcsóbb független filmeknek is elengedhetetlen kellékei, de nem volt ez mindig így. Steven Spielberg 1993-ban nem csak azzal csinált filmforradalmat, hogy életre keltette a dinoszauruszokat a nagy vásznon, hanem azáltal is, hogy ezt részben számítógépes speciális effektusok segítségével tette. (Cikkünk eredetileg a VOX mozimagazin 2011. novemberi számában jelent meg.)

Tóth Csaba

jurassicpark01Sztori

Dr. Ian Malcolm: „Isten megteremtette a dinoszauruszt. Isten elpusztította a dinoszauruszt. Isten megteremtette az embert. Az ember elpusztította Istent. Az ember megteremtette a dinoszauruszt…”
Dr. Ellie Sattler: „És a dinoszaurusz megette az embert. A nők uralják a Földet.”

Dr. Grant és Dr. Sattler azért utaznak el egy isten háta mögötti szigetre, hogy a biztosítótársaság kérésére ellenőrizzék egy új élménypark megnyitását. A felfedezőtúra egy szabotőrnek köszönhetően félbeszakad, és ez még nem is lenne gond, ha az új élményparkban nem feltámasztott dinoszauruszok szaladgálnának, köztük egy T-Rexszel és egy csapatnyi velociraptorral.

jurassicpark05A filmről

John Hammond: „Minden nagyobb vidámparkban voltak késések. Amikor az első Disneylandet megnyitották 1956-ban, semmi nem működött.”
Dr. Ian Malcolm: „De John, ha A Karib-tenger kalózai játék tönkremegy, nem eszi meg a látogatókat.”

Minden egy regénnyel kezdődött. 1990-ben adták ki Michael Crichton Őslénypark című regényét, ami óriási bestseller lett és mind a hat nagy hollywoodi stúdió versengett a filmjogokért. Crichton gyakorlatilag tendereztette őket, és minden stúdió küldött hozzá egy rendezőt, aki felvázolta neki az elképzeléseit a projektről. A legenda szerint a Warner Tim Burtont, a Fox pedig jurassicpark04Joe Dantét küldte hozzá, ám Crichton mégis a Universal ajánlatára csapott le, melyben Steven Spielberg állt a produkció élére. A stáb azt már az elején tudta, hogy ugyan szükségük lesz valódi dzsungelben felvett képsorokra, a technikailag bonyolultabb szcénák miatt sok jelenetet muszáj stúdiókban leforgatniuk, ahol nincsenek kitéve az időjárás kénye-kedvének. Hosszas mérlegelés után Hawaiit választották, ahol sikerült kifogniuk egy óriási hurrikánt, ami a stábot jó időre a hotelbe zárta. Az élelmes stábtagok néhány felvételt azért rögzítettek ebből, amit a film viharjeleneteinél tudtak felhasználni. Az apokaliptikus állapotok ellenére volt, aki az egészből nem is emlékszik semmire: a legenda szerint Richard Attenborough az egész vihart átaludta.
Ugyan már a forgatás előtt felmerült a CGI használatának lehetősége, de Spielberg ekkor még attól félt, hogy a film ettől úgy nézne ki, mint ahogy a Nintendo korabeli játékai. Stan Winston életnagyságú bábjaival és régimódi stop motion trükkökkel akart dolgozni, de amikor az ILM cég mutatott neki néhány tesztfelvételt, meg tudták őt győzni a technológia működéséről. Az jurassicpark09ILM állítása szerint ha a filmet négy hónappal korábban kezdik forgatni, még nem állt volna rendelkezésre az a fejlettségi szint, ami lehetővé tette a dinók megteremtését. Spielberg végül a vegyes módszer mellett döntött. A százhuszonhét perces játékidőből tizenötben láthatók dinoszauruszok. Ebből kilenc percet Stan Winston bábjaival, hatot pedig az ILM trükkjeivel teremtettek meg.
Winston animatronikus bábjai óriásiak voltak. A színészek maguk is meghökkentek az életnagyságú T-Rex közelében, amit egyszerre több mint egy tucatnyi ember mozgatott. A gond csak az volt, hogy a T-Rex támadás esőben zajlott, de Spielberg ezt az „apróságot” a tervezés fázisában elfelejtette közölni Winstonékkal. A bábu bőre magába szívta a vizet, amitől sokkal nehezebbé és gyakorlatilag irányíthatatlanná vált, alaposan megnehezítve ezzel a mozgatói dolgát. Furcsa módon mégsem ez, hanem egy ma már pofonegyszerűen elintézhető trükk okozta a jurassicpark02legnagyobb fejtörést az alkotóknak. Nem tudták, hogy a T-Rex érkezését jelző pohárbeli vízfodrozódást hogyan oldják meg, és sok-sok kísérletbe telt, mire rájöttek, hogy egy erősítőre szerelt elektromos gitárral könnyedén lehet produkálni effajta rezgéseket.

Filmtörténeti szerep

Ugyan a Jurassic Park mérföldkőnek bizonyult a trükkfilmek gyártásában, de az első film, ami modern CGI technológiát használt, nem ez volt, hanem Cameron Terminátor 2-je, ám ettől az érdemei még elvitathatatlanok. A két film sikere valóságos hollywoodi áradatot indított el a trükkfilmek területén, ami máig nem ért véget.
Spielbergék a tudatos merchandise termékekkel is új szintre léptek. A filmbéli Jurassic Park shopban található összes terméket megvásárolhatóvá tették a valóságban is, így már a filmben jurassicpark11reklámozhatták őket. Amúgy a sztori nem tett mást, mint a Frankenstein és a Dr. Moreau szigete sztoriját hasznosította újra, de Spielberg mindig is mestere volt annak, hogy a sokszor látott dolgokat is képes volt új színben feltüntetni.

Karrierek

John Hammond: „Nem spóroltam semmin.”

A nyolcvanas évek sikerkorszaka után a Jurassic Parkkal eljött Spielberg második aranykora, amit azzal tetőzött be, hogy az utómunkálatok idején elkezdte forgatni a Schindler listáját, amivel megnyerte a rég áhított Oscarjait. Azóta is sikeres rendező, de ezeket a magasságokat már nem tudta megközelíteni.
jurassicpark13Sam Neill szerepe ugyan sokban hajazott Indiana Jonesra, a szereposztók a siker után sem látták meg benne az új Harrison Fordot. Egy-két főszerep (Az őrület torkában, Halálhajó) után újra a karakterszínészek között találta magát, ahol azóta is megbízhatóan teljesít.
Jeff Goldblum nem egy sztáralkat. Ugyan voltak próbálkozások (A függetlenség napja), hogy sztárrá tegyék, de ő mindig megmaradt különcnek, aki kissé furcsa figurák eljátszására specializálta magát.

Kulcsmomentumok

– Vízfodrozódás az autóban található pohár tetején.
– A T-Rex a toalettről táplálkozik.
– Velociraptorok a konyhában.

jurassicpark06A film sorsa

A film alig hatvanhárommillió dollárba került, mégis kilencszáztizennégymilliót kasszírozott világszerte, amivel akkor megszerezte „a világ legsikeresebb filmje” kitüntető címét, amivel négy évig, a Titanic felbukkanásáig büszkélkedhetett. Nálunk is hatalmas sikerrel vetítették a mozik, rengeteg fogyott a DVD-ből, készült két folytatása és október végétől mindhárom rész megjelenik díszdobozban, Blu-rayen, sok-sok érdekes extrával.

Kapcsolódó cikkek:
A zsánerzsonglőr: A James Wan-portré
Tele van meglepivel a Super 8
Facebook wins! A Golden Globe díjazottak!

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kultfilm: Poltergeist – Kopogó szellem
  2. Kultfilm: Gyalog galopp
  3. Kultfilm: 2001: Űrodüsszeia

 

Szólj hozzá!