Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 1    

A password will be emailed to you.

Kultfilm: Ace Ventura: Állati nyomozoo

Ace Ventura – Állati nyomozoo (1994)

Akadnak olyan filmek, melyeket más főszereplővel elképzelni sem tudnánk. A csavargó figurája örökké Charlie Chapliné marad, Freddy Krueger szerepe teljesen összefonódott Robert Englunddal, ahogy Jack Sparrow kapitány is örökké azonos marad Johnny Depp-pel. Ha Jim Carreyre gondolunk, garantáltan mindenkinek eszébe jut Ace Ventura lehengerlően idióta figurája. Szereted vagy sem, 1994-ben legenda született. (Cikkünk eredetileg a VOX mozimagazin 2007. februári számában jelent meg.)

Tóth Csaba

aceventura02Sztori

Ace Ventura: „Ha nem jövök vissza öt percen belül… akkor várjatok tovább!”

Hópihe egy amerikai futballcsapat szerencsehozó kabalája, és nem mellesleg egy jókora élő delfin, aki azzal okoz nagy kavarodást, hogy pont a sorsdöntő meccs előtt rabolják el medencéjéből. Az eset sürgős kivizsgálására egy igazi specialistát, vagyis Ace Ventura állati nyomozoot kérik fel, aki a maga radikális eszközeivel lép fel a bűnügy megoldása érdekében. A nyomok a csapat egyik korábbi tagja felé vezetnek…

aceventura04A filmről

Ace javában szotyizik, a magok héját szanaszét köpködve az asztalra a tévé előtt ülve.
Melissa Robinson: „Nem kér egy hamutartót?”
Ace Ventura: „Nem dohányzom. Undorító szokás.”

Sokan gondolják úgy, hogy az Ace Ventura – Állati nyomozoo volt Jim Carrey első mozija, holott akkoriban már közel járt az egy tucathoz. Drogos rockert alakított Eastwood egyik Piszkos Harry filmjében, és olyan vígjátékokban szerepelt, mint a Földi lányok csábítók, vagy a Csak egy harapás. Bármilyen kultusza is lett azóta, készítése idején a Warner stúdió nem sok reményt fűzött az Ace Venturához, de alacsony költségvetése (tizenkétmillió dollár) miatt nem vállaltak vele nagy kockázatot. A film esetében abszolút a „jó helyen, jó időben” esete forgott fenn, ráadásul az ismeretlennek számító Jim Carrey gumiarcú humora is újdonságnak számított akkoriban, és a tökéletesen középszerű forgatókönyvet ragaceventura06yogóan tudta ellensúlyozni. Az elsőfilmes Tom Shadyac rendező arra az elhatározásra jutott, hogy Jack Bernstein (Tengerészeti helyszínelők) eredeti ötletéből egy olyan filmet hoz össze, melyben Dr. Dolittle-t film noir környezetbe helyezve megalkotja a legőrültebb nyomozót Clouseau felügyelő óta. A főszereplő abszolút lelkesedéssel vetette be magát, és saját ötleteinek tömkelegével árasztotta el a stábot. A death metal koncertlátogatás ötlete is tőle származott, mivel a Cannibal Corpse zenekar akkoriban Carrey kedvencei közé tartozott. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a jelenet jóval hosszabb volt a moziban látottnál, mivel Ace a színpadra felmerészkedve tombol egy nagyot az együttessel, mielőtt a biztonságiak kivágják őt onnan. A jelenet azonban néhány másikkal (egy bárjelenet, egy telefonbeszélgetés az aceventura08elmegyógyintézetből, egy csók Melissával és a hippi haver újbóli meglátogatása) egyetemben a vágóasztalon kidobásra került a korhatár betartása és a rövidítés miatt, így csak az amerikai kábeltévékben volt látható egy ideig a teljes változat, ami sajnos az újonnan kiadott szinkronos DVD-verzióról is hiányzik. A női főszerepet eredetileg nem Courteney Coxnak, hanem Jim Carrey későbbi feleségének, Lauren Hollynak szánták, aki nemélt a lehetőséggel. Így került a képbe a későbbi „jóbarát”. Holly egy évvel később, a Dumb és Dumber – Dilibogyókban pótolta mulasztását. A szereposztás egyik legnagyobb érdekessége azonban az volt, hogy a futballista Dan Marinót a futballista Dan Marino alakította.

Filmtörténeti szerep

Ace Ventura: „Rendicseek!”

Az Ace Ventura – Állati nyomozoo nem újította meg a komédia műfaját, csak annyiban, hogy a filmtörténet egyik legnagyobb vígjátékszínésze itt léphetett először igazán reflektorfénybe, és aceventura05bontakoztathatta ki képességeit. Egy csapásra sztárrá vált, gumiarca azóta is legendaszámba megy, és olyan vígjátékok viselik stílusjegyeit, mint a Hanta Boy, A maszk, a Dumb és Dumber – Dilibogyók vagy A minden6ó. Mivel játékát szinte lehetetlen utánozni, így Carrey mozijai azóta is egyedülálló komédiák.

Karrierek

Ace a WC-ből kifelé jövet: „Most aztán be ne menjenek!”
Tom Shadyac rendező azóta is az álomgyár egyik legfoglalkoztatottabb vígjátékdirektora, aki olyan sikerfilmekben vett részt, mint a Bölcsek kövére vagy a Patch Adams, de azóta is Carreyvel aratja a legnagyobb sikereit (Hanta Boy, A minden6ó).
Jim Carrey az Ace Ventura óta Hollywood legkeresettebb vígjátékszínésze, aki a korábban felsorolt mozik mellett drámákban is szerencsét próbált. Bár a kritikák többnyire dicsérik alakításait, de a Truman Show, az Egy makulátlan elme örök ragyogása és az Ember a Holdon ellenére az Oscar eddig elkerülte őt.

aceventura03A zene

A soundtrack album válogatást tartalmaz a filmben hallható olyan betétdalokból, mint a „Hammer Smashed Face” a Cannibal Corpse-tól, a „The Lion Sleeps Tonight” Elton Johntól, a „The Crying Game” Boy George-tól vagy a Mission: Impossible sorozat főcímdala.

A magyar szinkronról

Az Ace Ventura hazai kultuszához erőteljesen hozzájárult a zseniális szinkron is, melyben a többszörös VOXCar™-díjas Kerekes József magyarította a tengerentúli komikust lehengerlő módon, aki – egy-két kivételtől (A kábelbarát, Mindörökké Batman) eltekintve – azóta is Carrey állandó szinkronhangja. Kerekes József magazinunknak elmondta, hogy kisebb negatívuma is származott a sikeres szinkronizálásból, mert azóta gyakran Carreyvel azonosítják, ami drámai munkák esetén néha hátrányt jelent, de ő ezt cseppet se báaceventura07nja, hiszen Jim Carrey magyarítása azóta is a kedvenc feladatai közé tartozik. „A filmet nem láttam sokszor, de tudom, hogy a nézőknek sokat jelent, hiszen azóta is előfordul, hogy azzal állítanak meg, mondjak nekik valamit a filmből. Általában a »Pancsereek!«-et szokták kérni, vagy valamit a Dumb és Dumberből” – mesélte a színész.

Kulcsmomentumok

– A nyitójelenet, melyben Ace csomagszállítóként látványosan zúz szét és ad át egy csomagot, melyen nagy betűkkel ott virít a „törékeny” szó.
– Ace és Melissa az elegáns partin Hópihét keresik, de cápát találnak, amit még egy látványos, toalettből történő kivonulás is kísér.
– Hurokformáció lassított felvételben és ugyanez visszajátszva.

aceventura09A folytatásról

A hetvenmillió dolláros bevétel bőven elég indokot jelentett a folytatáshoz, melyre csak egy évet kellett várni. A második részben (Ace Ventura – Hív a természet) rendezőcsere történt, és Carreyn kívül egyetlen szereplő sem tűnik fel az első epizódból, ráadásul a cselekmény nem Amerikában, hanem az afrikai dzsungelekben játszódik, ahol a nyomozoo egy ritka óriásdenevért próbál felkutatni. A bevétel a gyengébb színvonal ellenére túlszárnyalta a százmillió dollárt, és bár sokáig pletykáltak egy harmadik részről, a folytatás csak egy rajzfilmsorozat képében érkezett meg. A két film decembertől már magyar szinkronos DVD-n is hozzáférhető, bár sajnos az extrák mindkettőről fájón hiányoznak.

Kapcsolódó cikkek:
A Fabelman család
Ragadozók
Source Code előzetes

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kultfilm: Hetedik
  2. Kultfilm: Nagymenők
  3. Kultfilm: Ragadozó

 

Szólj hozzá!