Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 6    

A password will be emailed to you.

A bőrömben

2020.01.16. (Farming) Az 1960-as és ´80-as évek között több ezer nigériai gyermeket adtak ´nevelésbe´ fehér munkásosztálybeli családokhoz Nagy-Britanniában. Ez a film egyikük igaz története. Enitan kisgyermekként kerül a Carpenter családhoz. Nevelő anyjával sosem alakul ki az igazi szülő-gyermek kapcsolat, a fiú sem gyerekként sem tinédzserként nem találja helyét a világban, a környezetéből felé áradó harag és megvetés hatására pedig nem csak saját magát kezdi el gyűlölni, hanem minden embert. Amikor belép egy, a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető skinhead csoportba, az élete gyökeres fordulatot vesz.

KRITIKA

Hollywood ügyes karakterszínésze, a Marvelnek és az HBO-nak köszönhetően is ismert Adewale Akinnuoye-Agbaje megdöbbentő élettörténete.

Soós Tamás

farming01Ha a nevét nem is tudta fejből megjegyezni, valószínűleg mindenki ismeri Adewale Akinnuoye-Agbajét. Ő volt a sötét elf vezér, Malekith hűséges hadnagya a Thor – Sötét világban, az Öngyilkos osztagban Gyilkos Krok, a krokodilember, A Bourne-rejtélyben a megmerényelt afrikai diktátor, Nykwana Wombosi és persze az Oz című tévésorozatban a legfélelmetesebb börtönlakó, a gyilkos és nemi erőszakoló Simon. Azt viszont kevesen tudják, hogy a nigériai származású színész kiskorában angol nevelőszülőkhöz került, mert a szülei csak így tudták befejezni a tanulmányaikat Angliában. A hatvanas-hetvenes években rengeteg afrikai gyereket adtak angol családokhoz gondozásra, a bevándorlók megnövekedett száma pedig hatalmas társadalmi feszültségekhez vezetett. Ismerős sztori? Az, de egyben hihetetlenül izgalmas is. Hogyan hasad meg egy fekete bőrű srác identitása annyira, hogy skinheadnek álljon? Hogyan tud beilleszkedni a rasszista csoportba? Milyen törést okoz benne, hogy sem az igazi, sem a nevelőszülei nem szeretik, hogy sokáig fehérnek hiszi magát, és sem Angliában, sem Nigériában nem tud beilleszkedni?
Elképesztően drámai sors – szájbarágós, kiszámítható tálalásban. Az alapanyag van olyan érdekes, hogy az átüssön a gyengébb rendezői megoldásokon is, de be kell látnunk: Akinnuoye-Agbaje sokkal tehetségesebb színész, mint amilyen rendező. Első önálló filmjében közhelyekben gondolkodik, mindent túlmagyaráz, a színészi játékot – főleg a skinheadekét – parodisztikusra veszi, a film sztárját, Kate Beckinsale-t pedig elpazarolja egy alulírt szerepben. Kár érte, mert egy sokkal jobb film rejlett ebben a történetben.

voxmeter050

A bőrömben a Magyar Filmadatbázisban!

101 perc, brit

Kapcsolódó cikkek:
Jean Seberg minden rezdülése
Új világrend
2011.05.12.- Team Building

No related posts.

 

Szólj hozzá!