Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 12    

A password will be emailed to you.

Kultfilm: Segítség, felnőttem!

Segítség, felnőttem! (1988)

Ennek a mozinak sosem jár le a szavatossága, Zoltar mágiája még így, közel 30 év távlatából is működik, amihez nagyban hozzájárul, hogy főszereplője az a Tom Hanks, akinek szívét a hollywoodi sztárstátusz sem tudta megkeményíteni: ő az egyik legközvetlenebb A-listás színész, aki például simán belemegy abba, hogy egy „részeg” rajongójával pózoljon.  (Cikkünk eredetileg a VOX mozimagazin 2015. novemberi számában jelent meg.)

Arányi Zsuzsanna

big03Sztori

Billy: „Én vagyok a legjobb barátod, ennél mi lehet fontosabb, mi? És 3 hónappal vagyok idősebb nálad, te tökfej.”

A klasszikus „vigyázz, mit kívánsz, mert még teljesül” szólás elevenedik meg ebben a minden generációnak szóló mesében, ahol a 13 éves Josh egy félresikerült csajozási kísérlet után kétségbeesésében azt kéri a vidámpark Zoltar névre hallgató kívánsággépétől, hogy „legyen nagy”. Másnap 30 évesen ébred, és amíg rá nem jönnek legjobb haverjával, Billyvel, hogy miképp csinálják vissza a varázslatot, a saját lábára kell állnia. Ebben a szívmelengető sztoriban Josh szembesül azzal, hogy míg a gyermeki lélek akár kompatibilis is lehet a felnőttvilággal, visszafelé ez már nem feltétlenül igaz, a nézők pedig a film vége után sürgősen elkezdenek keresni egy trambulint, hogy legalább valamennyit visszakapjanak a nagybetűs élet által ledarált naivitásukból és lelkesedésükből.

A filmről

big01Scotty Brennen: „Látja azt a tutajos nőt? Szárnyai alá szokta venni az újoncokat. Úgy szorít közben a combjával, hogy kegyelemért könyörgünk.”
Josh: „A közelébe se megyek!”

A sztori már 1984-ben készen állt a megfilmesítésre, a mozi azonban csak 1988-ban került bemutatásra. Mint a legtöbb klasszikus esetben, itt is elképzelhetetlennek tartjuk ma már, hogy ne Tom Hanks csalogassa elő a bennünk lakozó kölyköt, és bár Josh Baskin szerepére az eredeti választás is ő volt, először nem tudta elvállalni a szerepet egyéb elfoglaltságai miatt (ekkoriban forgatta a Behálózva és az Életem a kabaré című filmeket). Robert De Nirónak ajánlották fel így a szerepet, ám ő csak 6 millió dollárért vállalta volna a felkérést. Amikor Hanks ismét elérhetővé vált, örömmel ugrott neki a forgatásnak (harmadannyi pénzért, mint amennyiért De Niro lett volna hajlandó). Ugyan a fiatal Josh-t alakító David Moscow először Billy szerepét kapta meg, amikor Hankset ismét a fedélzeten üdvözölték, a hasonlóság miatt Moscow játszhatta el a gyerekkori verziót. Zárójeles infó: Marshall egyik fő kiszemeltje a szerepre egyébként big05John Travolta volt, aki nagy örömmel bújt volna Baskin bőrébe, ám a stúdió hallani sem akart erről, a színészt ugyanis box office mumusként tartotta akkoriban számon a szakma. Áucs! A többi pedig, ahogy mondani szokták, történelem, Travoltát végül 1994-ben rehabilitálta Tarantino azzal, hogy neki adta a Ponyvaregény egyik főszerepét.
Tom Hanks egyébként úgy készült a szerepre, hogy a fiatal Josh-t játszó David Moscow felvételeit nézegette, és igyekezett elsajátítani annak gesztusait és beszédmódját. A színész mindenképpen azt szerette volna, hogy a figura gyökere David alakításából fakadjon, hiszen ő a valóságban is csak 14 éves volt, Hanks pedig nem volt rest (el)tanulni fiatalabb kollégájától. Ezt a hozzáállást a rendező Penny Marshall is támogatta, így végül a forgatás úgy zajlott, hogy minden jelenetet felvettek először Daviddel, majd utána Hanks az ő játékát utánozta le.

Filmtörténeti szerep

big06Josh: „Világító iránytűs gyűrű, hogy ne tévedj el.”

Az 1980-as években jó néhány életkor ugrással operáló mozi látott napvilágot, de közülük csak a Segítség, felnőttem! írta be magát a film történelemkönyvébe. Kortól és nemtől függetlenül képes az embert 100 percre újra kölyökké varázsolni – egészen elképesztően lehet a mai napig irigykedni Josh kóla automatával és trambulinnal megspékelt lakására. De hogy valami kézzelfoghatót is mondjunk, ezzel a mozival Penny Marshall lett az első női rendező, akinek filmje több mint 100 millió dollárt kaszált.

Karrierek

Ennek ellenére nem Penny Marshall lett a női rendezők úttörője: bár egy-két limonádé mellett több remek filmet is letett az asztalra (pl. Ébredések, Reneszánsz ember), és Tom Hankset még Madonnával is összehozta egy forgatás erejéig (Micsoda csapat!), 2001 óta csak tévéfilmet és sorozatepizódokat rendezett. Érdekesen alakult David Moscow életútja: ugyan szerepelt Big (1988) Directed by Penny Marshall Shown: Tom Hanks (as Josh)még néhány filmben, saját bevallása szerint világ életében rendező szeretett volna lenni, és most úgy tűnik, teljesül a kívánsága. Desolation címre keresztelt első filmjére a Kickstarteren szedte össze a pénzt, így a thriller, ha minden igaz, 2016-ban már elérhet a mozikba. Moscow egyébként egy olyan videóval is rásegített az emberek adakozókedvére, amiben újrajátssza a Segítség, felnőttem! vidámparkos kulcsjelenetét – néha tényleg csak kívánni kell.

Kulcsmomentumok

- Amikor Robert Loggia és Tom Hanks „elugrálják” a Heart and Sea dallamait. A három oktáv terjedelmet lefogó, közel 5 méter hosszú zongorát egyébként kifejezetten ehhez a jelenethez készíttették az alkotók. A két színész észrevette, hogy a forgatás helyszínén mászkál két gyanúsan hasonlóan felöltöztetett férfi – mint utólag kiderült, az alkotók felkészültek rá, hogy dublőröket vessenek be, ha nem sikerül nekik előadni a zongorás számot, erre azonban végül nem került sor.
big07- Amikor a felnőtt Josh úgy próbál megenni a céges bulin egy ecetes bébikukoricát, mintha az normális méretű lenne – azaz módszeresen körberágcsálva. Ezt a jelenetet egyébként Tom Hanks improvizálta.
– Amikor a végén Josh úgy dönt, felolvasztja a varázslót a számítógépes játékban. A valóságban egyébként nincs ilyen „Cavern of the Evil Wizard” elnevezésű játék, csupán a filmhez készítették.

A film sorsa

A Segítség, felnőttem! 18 millió dollárba került, és csak az USA-ban 116 milliót hozott. Tom Hanks Oscart ugyan nem (bár őt és a forgatókönyvet is jelölték), de egy Golden Globe-díjat hazavihetett. 1996-ban a történet Broadway musical formájában is megkezdte hódító útját, a színpadra adaptált verzió végül 193 előadást élt meg. Az Empire Magazin 2008-as listáján a világ legjobb 500 filmje közé választotta, 2013-ban pedig a film 25. évfordulója alkalmából kijött egy Blu-ray változat is.

Kapcsolódó cikkek:
Az ember, akit Ottónak hívnak
Ragadozók
James Bond 60 koncert

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kultfilm: Desperado
  2. Kultfilm: Poltergeist – Kopogó szellem
  3. Kultfilm: Nagymenők

 

Szólj hozzá!