Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 1    

A password will be emailed to you.

Amanda

2020.01.16. (Amanda) A huszonéves David Párizsban él, bedolgozik egy airbnb lakásban, parkokban kertészkedik, és segít nővérének, Sandrine-nak, aki egyedül neveli a hétéves Amandát. Mindeközben románc bontakozik ki közte és Lena, egy zongorista lány között. A gondtalan hétköznapok azonban egyszeriben véget érnek, amikor egy parkban terrormerényletet hajtanak végre, amely során Sandrine meghal, Lena pedig megsebesül. Davidra hirtelen rászakad a gyász és a felelősség. Egyedül kell megbirkóznia a fájdalommal, gondoskodnia a kis Amandáról, valamint ápolni Lena lelkét. Korábbi életét elveszíti, az élet azonban nem áll meg, a veszteségekkel együtt is élnie kell a mindennapokat, amely új boldogságot és örömöt is tartogat a számára. A francia rendező Mikhaël Hers filmjének világpremierje a 2018-as ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol a rendező Magic Lantern-díjat kapott. Ezt követően a szintén ’A’ kategóriás Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyzett a film, s elnyerte a fesztivál nagydíját és a legjobb forgatókönyvért járó díjat. Az alkotást két kategóriában jelölték a Francia Filmakadémia César-díjára (legjobb színész, legjobb zene). A filmben kiemelkedő alakítást nyújt a főszereplő Vincent Lacoste (Egy szobalány naplója, Egy ágyban Victoriával, Így jártam a mostohámmal, Bocsáss meg kedvesem) és az Amandát játszó gyerekszínész, Isaure Multrier. Mellettük többek között szerepel a filmben Stacy Martin (A nimfomániás, A világ összes pénze, Taj Mahal) is.

KRITIKA

Gyászról és újrakezdésről rengeteg film készül – de kevés ilyen alkotás képes arra, hogy egyszerre legyen hiteles és igazán reménykeltő.

Kovács Gellért

amanda01Pedig Mikhaël Hers rendezésének minden oka meglenne a nyomasztásra: főhőse, a huszonéves David (Vincent Lacoste) egy – kegyeletteljesen, mégis brutálisan érzékeltetett – sokkoló terrorcselekmény következtében elveszíti nővérét. Szerelme és számos barátja megsérül, ő pedig egyedül marad a testvér 7 éves lányával. A különféle laza munkákból boldogan, nagy szabadságban élő párizsi srác élete innentől radikálisan megváltozik.
Bár az Amandát alakító Isaure Multrier kétségtelenül kimagaslóan tehetséges, s gyönyörű gyerek, nyilvánvalóan azért ő a címszereplő, mert ugyan a film David története, ám a fiú életének főhőse a tragédia után nem lehet más, csakis a kislány. Hers legtöbbször sikerrel kerüli a hasonló filmek kliséit, például azzal is, hogy nem feltétlenül csak kettejük összecsiszolódására helyezi a hangsúlyt (az egyszer úgyis megtörténik, sugalmazza a dramaturgia), hanem arra, hogy mennyire nehéz új utakat találni, amikor a régit megsemmisíti az élet.
Az Amanda szereplői vállalják könnyeiket, nyíltan szeretik egymást, közben pedig figyeli őket az a Párizs, amit Sébastien Buchmann kamerája olyan városnak mutat, amely a borzalmak közepette, s a tramuák feldolgozása közben elcsendesül, nem hivalkodik – de ekkor sem felejt el igazi otthont adni lakói számára. Amely aztán bölcsője lehet új életüknek is.

voxmeter075

107 perc, francia

Kapcsolódó cikkek:
'85 nyara
Interjú a Toy Story 4 alkotóival
2009.06.24.- Transformers: A bukottak bosszúja

Kapcsolódó cikkek:

  1. Karate Kölyök
  2. 2011.01.20.- A következő három nap
  3. Portré a lángoló fiatal lányról

 

Szólj hozzá!