Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 6    

A password will be emailed to you.

Karate Kölyök

A 12 éves Dre Parker (Jaden Smith) Detroitban a legnépszerűbb fiú, aki egyszer csak Kínában találja magát, ahol édesanyja (Taraji P. Henson) új állást kap.
Dre számára az egyetlen pozitív élmény, amit az új környezetben talál, bájos osztálytársa, Mei Ying, akibe azonnal beleszeret – és bár az érzés kölcsönös -, a kulturális különbségek nem könnyítik meg a barátságot. Dre emiatt egyből szembe találja magát Chenggel, a környék kung fu sztárjával, aki elsőre csúnyán elbánik vele.
Drenek nincs kihez fordulnia, teljesen magára van utalva az idegen országban. Egyedül Han úr (Jackie Chan), a karbantartó áll ki mellette, aki titkon kung fu mester, és aki vállalja, hogy felkészíti a fiút a közelgő kung fu bajnokságra. Itt Dre megmutathatja mire is képes valójában, s rájön, hogy akit le kell győznie az nem más, mint önmaga, és a félelmei.

KRITIKA

Egykori harcművészeti kedvenc Y-generációsan multikultiban nyomva. Kölyökidő, sztárokkal és szájbarágott országimázs.

Hanula Zsolt

A nyolcvanas évek VHS-korszakának nosztalgikus hozsannázása közben nem merészkednék olyan önbecsapásokig, hogy A karate kölyköt klasszikusként emlegessem. Mert gyakorta elsütjük, hogy „pedig lehetett volna ez egy nagyon jó kis film is”, de szerintem ez nem lehetett volna, mert mitől? Most meg leginkább olyan, mint amikor a tapasztalt motoros meg a feltörekvő címlapsztár ad elő klasszikusokat; Fekete Dávid és Szinetár Dóra a Miss Saigonból énekel, csak itt, csak most.
Jackie Chan, aki tömérdek karatefilmben okított minket az imádkozó sáska figurájára, még ha A karate kölyökhöz speciel pont semmi köze nem volt, elég öreg lett ahhoz, hogy ő alakítsa a tanítót. Az egyedül-vagyok-és-nekem-itt-nemjó fiút „Will fia” Jaden Smith hozza, amúgy elég jól. (Amikor mérges, akkor hasonlít leginkább az apjára.) De akkor sincs mit tenni, az egész film iszonyúan hamis. A nyolcvanas években legyártott panelek azóta kimentek a divatból, s ezt nem elég azzal ellensúlyozni, hogy akkor legyen a gyerek afro. Az meg simán pofátlanság, hogy egy kínai turisztikai reklámnak is beillő filmben Jackie Chan mutatóujját felemelve nevel környezettudatosságra. Jackie, a károsanyag-kibocsátással hogy álltok?

Kapcsolódó cikkek:
Kritika: Még egy kört mindenkinek
Scarlett Johansson meztelen fotói
A Raindance filmiskola egyetemi Masters programot indít

No related posts.

 

Szólj hozzá!