Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 12    

A password will be emailed to you.

Pirula panda

2022.03.10. (Turning Red) A Disney és a Pixar filmjének főhőse az öntudatos, különc 13 éves lány, Mei Lee, akinek a gyötrelmekkel teli kamaszkorba lépve is muszáj lenne anyukája szófogadó kislányának maradnia. Túlontúl féltő szülője ugyanis igyekszik mindig gyermeke közelében lenni – ami meglehetősen kényelmetlen, mi több, rémisztő helyzeteket szül egy tinédzsernek. És mintha az érdeklődésében, kapcsolataiban és testében bekövetkező változások nem volnának éppen elegek, ha Mei Lee akármikor is izgalomba jön (vagyis szinte MINDIG), hatalmas vörös pandává puffad!

OSCAR-JELÖLÉS 2023
(Legjobb animációs film)

KRITIKA

Lássuk (meg) a medvét! A Pixar legújabb coming of age mozija talán a legmerészebb is eddig.

Kovács Gellért

turningred01Domee Shi, az Oscar-díjas Bao (2018) rendezőjének túlexponált színvilágú, bátor elemzése a tinikorról épp lehengerlően energikus főszereplője miatt igazán különleges: Meilin Lee nagyon hangos, nagyon túlpörgött, nagyon kamaszlány. Önálló, nagyszájú és hangsúlyosan NEM hercegnő. Ahogy a barátai sem azok, s a Pirula pandában pont az az extra, ahogy nem kér elnézést harsányságáért. Ez van, ezt kell megélni, ezt a hormonrobbanást, amely kis hősünket (és környezetét) megőrjíti – a filmet pedig beteríti, méghozzá a legbátrabb feminizmussal, s igazán karakteressé teszi. Shi egyrészt hűen lépdel tovább azon az ismeretterjesztő úton, amelyre a Cocóval és a Lucával lépett a Pixar (a mexikói és olasz szokások után most a kínai mítoszvilágból kapunk egy adagot), s az, hogy a mese Kanadában játszódik, főszereplői pedig a helyi kisebbséghez tartoznak, nem csak gesztus az alkotók részéről: a történet ugyan 2002-ben játszódik, de nagyon is 2022-höz szól. Arról, hogy miképpen is változott meg a világ. Ez esetben előnyére.
Pirula panda pont úgy működik, mint egy kamasz: nem akar mindenkinek a kedvében járni, de ha nyitottan fogadjuk, nagy ajándékot adhat cserébe. Rengeteg szeretetet. Ki meri mondani, hogy nemcsak a szülő, hanem a gyerek is megérdemli a tiszteletet. Mert van az a bennünk lakó állat(ka), akit nem csak szabad, de erősen ajánlott is szabadon engedni.

voxmeter090

100 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Hableány
A Mafab a magyar IMDb
10.10.21.- Újabb parajelenségek

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.06.02.- Kung Fu Panda 2.
  2. Lelki ismeretek
  3. Luca

 

Szólj hozzá!