Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 7    

A password will be emailed to you.

Cseng mester konyhája

2019.11.14. (Mestari Cheng) Felesége halála után a kínai séf, Cseng Finnország távoli falucskájába utazik, hogy újra felvegye a kapcsolatot egy régi barátjával, akivel évekkel ezelőtt ismerkedett meg Sanghajban. Megérkezésekor kiderül, hogy a faluban senki sem ismeri az illetőt, de a helyi kávézó barátságos tulajdonosa, Sirkka a segítségére siet. Szállást kínál neki a végtelen erdőkkel és tavakkal körülvett tájon, amely egészen más, mint hátrahagyott nagyvárosi otthona. Cseng cserébe beavatja a kínai konyha titkaiba, és ezzel gyorsan feldobja a falu gasztronómiai palettáját. A konyhaművészet segítségével egyre közelebb kerülnek az eleinte távolinak hitt kultúrák, és Cseng hamar a közösség egyik fontos és megbecsült tagjává válik. Eljön azonban a pillanat, amikor turistavízumának lejárata vészes közelségbe kerül, és a falu lakóinak össze kell fogniuk, hogy megakadályozzák új barátjuk elvesztését.

KRITIKA

Ártalmatlan limonádé a gasztronómiáról és a multikulturalizmusról sok rénszarvassal és fenséges lappföldi tájjal.

Hungler Tímea

csengmesterkonyhaja01A híres finn rendező, Aki Kaurismäki szintén zenész bátyja, Mika Kaurismäki filmjében egy kínai özvegyember érkezik a rénszarvasokkal és fenyőfákkal teli lappföldi kis falucskába, és egy titokzatos helyit keres, akit senki nem ismer. Cseng mestert (Pak Hon Chu) – mert hogy így hívják a Sanghajban szakácsként dolgozó férfit – és az őt kísérő kisfiát (Lucas Hsuan) az egyetlen helyi vendéglátó egység tulajdonosa, a szingli Sirkka (Anna-Maija Tuokko) veszi pártfogásába, kosztot és kvártélyt biztosítva a számukra. Cseng úgy érzi, a nő emberi gesztusát valahogyan viszonoznia kell, így felajánlja a főzéssel hadilábon álló Sirkkának a szakácstudományát. A történet ettől a ponttól kezdve meglehetősen kiszámíthatóan halad előre: a vendéglő törzsközönsége szép fokozatosan rákap a kínai fűszeres tésztára, megkedveli az édes-savanyú szószt, és természetesen magát Cseng mestert is, aki a főzőtudományán keresztül meggyógyítja a helyiek gyomorbaját, és színt hoz az életükbe, miközben ő maga is eltanulja tőlük a finn szokásokat.
Az életképek, Sirkka és Cseng formálódó kapcsolata, valamint a kínai ételreceptek köré szerveződő mozinak meglehetősen egyszerű az üzenete: a másik kultúráját, gondolkodásmódját a gasztronómián keresztül lehet a legélvezetesebb módon megismerni, és elfogadni, vagyis az ember szívéhez a gyomrán át vezet a legrövidebb út.

voxmeter060

Cseng mester konyhája a Magyar Filmadatbázisban!

Kapcsolódó cikkek:
Egy humorista élete
Trollok a világ körül
Portré a lángoló fiatal lányról

No related posts.

 

Szólj hozzá!