Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 4    

A password will be emailed to you.

Ragadozók

2019.11.14. (La paranza dei bambini) A tizenöt éves Nicola és barátai szeme előtt egy cél lebeg: a lehető legrövidebb idő alatt minél több pénzt szerezni, bármibe is kerül. Felfegyverkezve járják Nápoly utcáit és igyekeznek uralmuk alá vonni a város egyes kerületeit. Nem ismernek félelmet, nem tartanak sem börtöntől sem pedig a haláltól. Mindent kockára téve vesznek részt egy olyan háborúban, ahol nem győzhetnek.

KRITIKA

Á, semmi különös, csak egy újabb nyers gengszterfilm, amelyben ismét Roberto Saviano regénye alapján borítják ki a nápolyi bilit.

Kovács Gellért

ragadozok01Gomorra extravagánsan bevállalós írójáról egyszer majd utcát fognak elnevezni az olasz városban – de egyelőre még ott tartunk, hogy az oknyomozó újságíróból lett bestseller-sztárnak azért szurkolunk, hogy túlélje a rendszeres időközönként érkező életveszélyes fenyegetéseket, amelyeket állhatatos munkájáért cserébe vegyesen kap politikusoktól és bűnözőktől is (a két csoport közti metszéspont nála sohasem a véletlen műve).
Claudio Giovannesi a szerző néhány évvel ezelőtti könyvéből készített adaptációt, s bár azt nem lehet mondani, hogy sok újdonságot mutatna arról, hogyan is mennek a dolgok Nápoly reménytelenebb részein, bőven eladja, s érdekessé teszi a filmet az, hogy most csakis nagyon fiatal srácok szemszögéből követhetünk végig egy kárhozástörténetet. A Ragadozók hősei nehéz sorsú kamaszok, akik a lehető legkorábban kezdik az ismerkedést a szervezett bűnözéssel – először csak kis halként, aztán persze egyre vérszomjasabban úsznak az árral (ahogy a számos országban átvett angol cím, a Piranhas is utal erre).
Valóban mondhatjuk azt, hogy Giovannesi pusztán sokadszorra felmondja, hiteles szereplőivel felmondatja a kiábrándító valóság savianoi leckéjét, mert hát a film elején is pontosan tudjuk, hova tart Nicola és bandája, s miképpen érnek majd le a gödör aljára. S úgy is történik minden, ám amíg egyetlen srác is menőnek tartja a maffiózólétet, addig mindenképpen értelme lesz ilyen filmeket készíteni. A Ragadozók ugyan nem olyan lebilincselő, mint a Gomorra alapján készült mozifilm és tévésorozat, de hogy ne lenne elégségesen hatásos, azt véletlenül sem állíthatjuk.

voxmeter070

105 perc, olasz

Kapcsolódó cikkek:
Elveszett illúziók
Kontroll nélkül
A magazin: 2016. március

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.02.17.- A fa
  2. 2010.11.25.- Szerelmes lettem

 

Szólj hozzá!