Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 8    

A password will be emailed to you.

Észt éj a MÜSZI-ben!

19:00 úti kalandok

Kundermann Balázs – Észtország

„Szeretek utazni. Bárhova. Új dolgokkal megismerkedni, eltévedni, vagy letérni egy megszokott útról. Szeretem más szemüvegen át nézni a világot. Periférikus célokat keresve jutottam el Észtországba, Észak-Finnországba, Marrakeshbe, thai elefánttáborokba vagy indonéz bálnavadászok közé. A fényképezés szenvedélye az évek során hivatássá nőtte ki magát, fotóriporteri képesítést szereztem és számos magyarországi magazin, többek között a Földgömb, az IPM és a The Explorer lapjain jelentek meg távoli helyeket bemutató írásaim és képriportjaim.
Utazó fotósnak tartom magam, aki buszon, hajón vagy repülőn érkezik, néz, figyel, bámul és beleszagol a levegőbe. Ismerkedik, barátkozik, megkóstol és kipróbál, aztán keresi a megfelelő képkivágást és próbálja jókor nyomni a gombot.”

http://kundermann.hu

20:00 ODD HUGO (EST) koncert

Nem túl gyakori, hogy egy előző évben alakult zenekar 3 egymást követő napon is bemutatkozhasson a Baltikum legrangosabb zenei seregszemléjének számító Tallinn Music Weeken – márpedig az Odd Hugóval ez történt. Az együttest 2012 augusztusában a hívta életre Rando Kruus és Oliver Vare a romantikus észt egyetemi városban, Tartuban. Zenéjükön indie, pop és folk hatások érezhetők. Rando és Oliver gitárral kísért énekhangjának, Aigor Post finom trombitaszólóinak, Henri Aruküla harsonájának és Kaarlo Nõmmsalu aláfestő dobritmusának szabad és szellemes összjátéka kellemes bizsergést kelt a hallgatóban.

https://soundcloud.com/oddhugo
https://www.facebook.com/oddhugoband

21:30 KIS ÉJI MOZI – ÉSZT RÖVIDEK

válogatás az elmúlt évek terméséből

MŰSZAKVÁLTÁS (Vahetus; 2010, 15’)

rendezte: Anu Aun, producer: Margo Siimon, Laura Talvet, gyártó: Luxfilm

Amikor a láthatóan jómódú Miinát tetten érik egy apró lopáson, Mare, az őt kihallgató rendőrnő nem rejti véka alá a megvetését. Miinában vetélytársat lát, és úgy dönt, hogy megleckézteti.  Néhány órával később váratlanul újra találkoznak egy olyan szituációban, ahol a riválisok bűntársakká válnak, és kénytelenek egymásra bízni a sorsukat.

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb észt rövidfilmje többek közt a 2012-es gdański Euroshorts fesztivál Grand Prix díjával és a Paris Court Devants fesztivál “legjobb külföldi rövidfilm” díjával büszkélkedhet, de helyet kapott a tavalyi budapesti EUShorts programjában is.

DRÁGA BARÁTOM, TISZTELLEK (Kallis sõber, sind austan; 2010, 19’)

rendezte: Ove Musting, producer: Ove Musting, gyártó: Downtown Pictures

A férfibarátságról szóló humoros rövidfilm a szovjet időkben játszódik. Már csak néhányan maradtak a faluban. A semmi és az általános csüggedtség közepén, ahol az aprópénznek is aranyára van, folyton újabb terveket kell kieszelni az életben maradáshoz. Riks be akarja vonni műkedvelő festő barátját a vadászüzletbe, amely szerinte gyors meggazdagodással kecsegtet…

TÁVOLSÁG (Distants; 2012, 24’24“)

rendezte: Janno Jürgens, producer:  Kristjan Pütsepp, gyártó: Alasti Kino

A Baltic Media and Film School hallgatójának diplomamunkájaként készült alkotás már nemzetközi filmfesztiválokra is eljutott. A film középpontjában egy problematikus apa-fiú kapcsolat áll. A főszereplők horgászni indulnak a tengerre, és a leszálló ködben szürrealista élményben lesz részük. A csónak motorja leáll és különös félelem lesz úrrá rajtuk. Kijutnak-e a ködből és megszűnhet-e a kettejük közt feszülő távolságot.

A FÉNYKÉP (Foto, 2013, 28’)

rendezte: Jaan-Erik Nõgisto – Katrin Maimik, producer: Andres Maimik , gyártó: Kuukulgur Film

A 30-as éveiben járó Maarit idejének nagy részét kerekesszékhez kötött szekáns apja ápolása tölti ki. Egy nap találkozik a 9 éves Rainerrel, és lassacskán különös vonzalom alakul ki köztük…

EZÜSTLAKODALOM (Hõbepulm; 2013, 27’26”)

rendezte:  Andres Maimik – Katrin Maimik, producer: Anneli Lepp, gyártó: Kuukulgur Film

Mulatságos-szomorkás történet egy házaspárról, akik nagyszabású, minden részletében tökéletes ezüstlakodalomra készülnek. Eleinte minden a terv szerint zajlik, de a díszes homlokzat fokozatosan összeomlik, és láthatóvá válnak az évek során elfojtott konfliktusok, félelmek és csalódások.

A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

Facebook esemény!

TERE TULEMAST!

BELÉPŐ: 600 HUF

A belépő mellé néhány korty igazi észt elixír jár!

MÜSZI – Művelődési szint

Budapest, VIII., Blaha Lujza tér 1-2. [Corvin Áruház III. emelet]

Bejárat a Somogyi Béla utca felől! Keresd a zöld ajtót, és csengess fel!

Kapcsolódó cikkek:
Bontonfilm: Januári megjelenések
A magazin: 2011. december
Íme az új Macskanő!

Kapcsolódó cikkek:

  1. S.O.S. Titanic
  2. Újra EUShort Rövidfilm Fesztivál!
  3. Nyerj belépőt a Halloween Night Festre!

 

Szólj hozzá!