Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 10    

A password will be emailed to you.

2011.08.18.- Rossz tanár

KRITIKA

A Kertvárosi Amerika vs. Közönyös Deviánsok meccs sokadik félidejében ezúttal Cameron Diaz próbálja megmutatni, hogy amikor egy tanerő drogozik, iszik, és csak azért tanít, hogy legyen pénze mellplasztikára, az nagyon vicces. Kár, hogy nem az.

Susánszky Iván

A bevezetőben említett meccs egyébként már akkor is unalmas lenne, ha Sam Mendes nem mutatott volna meg mindent a felszínen fegyelmezetten derűs és botoxtól feszes mosolyú, de a mélyben betegesen frusztrált kertvárosi Amerikáról, ahol mindenki látványosan pozitív, ha beledöglik is (és Mendesnél általában beledöglik, de ez most más kérdés). Persze, ezerszer látott meccset is lehet élvezni, ha izgalmasan van megcsinálva, nem emlékszem például, hogy bárki panaszkodott volna, amikor Billy Bob Thornton alkoholista, szociopata télapónak öltözve plázákat rabolt ki, miközben térdig gázolt a különböző kisebbségeket megalázó poénokban a Tapló Télapó című műalkotásban. Nem véletlen a Tapló Télapóra hivatkozás (noha persze a két filmnek nem lenne szabad nemhogy egy lapon, de egy lapszámban sem szerepelnie), a Rossz tanár ugyanis annak az alaptémának a teljesen tét nélküli és érdektelen újrahasznosítása. Cameron Diaz hivatását tekintve aranyásó, aki csak addig tervez tanítani, amíg a rettentően vagyonos Nagy Ő elveszi feleségül, biztosítva számára a gondtalan és munka nélküli életet, annak végéig. Amikor a házasság meghiúsul, kénytelen visszatérni a tanári katedrára, de ez mit sem változtat addigi hozzáállásán: ugyanúgy szív és iszik, mint addig, és ugyanúgy utálja a gyerekeket, a tanítást és a kollégáit is, mint addig, és persze közben próbál összejönni a tantestület egyik dúsgazdag férfitagjával, mialatt csal, hazudik és lop, hogy lehessen szép nagy melle, amivel majd férjet fog. Szívesen varrnánk a fiaskót Diaz nyakába, és nyilván az ő alakítása is hagy némi kívánni valót maga után, még akkor is, ha nem várunk tőle olyan szintű izzó embergyűlöletet, mint ami Thornton Mikulását felejthetetlenné tette. De a helyzet az, hogy itt egyszerűen egy teljesen érdektelen forgatókönyvbe kellett életet lehelni (pedig Gene Stupnitzky és Lee Eisenberg a Hivatal epizódjain már megmutatta, hogy nem idegen tőlük a színvonalas tréfálkozás), satnya karakterekkel, és egy rutintalan és bátortalan rendezővel (Jake Kasdan).
A Rossz tanárral nem az a baj, hogy rossz film, mert nem az. Annál sokkal rosszabb: teljesen érdektelen. Annyit sem lehet rajta szórakozni, mint egy igazán rossz filmen.

92 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Jetikölyök
2011.04.07.- Menedék
2010.12.16.- A szerelemről és más démonokról

Kapcsolódó cikkek:

  1. Rossz tanár bakik
  2. 2011.03.24.- Álomháború
  3. 2011.02.17.- A Negyedik

 

Szólj hozzá!