Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 6    

A password will be emailed to you.

2011.04.21.- A HR manager

KRITIKA

Road-movie-ba oltott abszurd történet Izraelből.

Kőhegyi Ilona

Két évvel ezelőtt már megismerhette a magyar közönség Eran Riklis, izraeli rendező abszurd helyzetek iránti vonzódását. A Citromfa című filmjében egy palesztin özvegyasszonynak kellett kivágnia a citromfáit, mert a szomszédos telekre az izraeli védelmi miniszter költözött, akit bármennyire fanyar, még a citromoktól is védeni kell. Az akkor Berlinben Panoráma díjjal jutalmazott rendező ezúttal is abszurd helyzetet választott filmje kiindulópontjául. Egy terrorcselekményben meghal egy jeruzsálemi pékség volt alkalmazottja, akit bár már egy hónapja kirúgtak, mégis szerepelt a fizetési listán. A sajtó nyomására a cég megkísérli jóvátenni a lehetetlent: együttérzéséről úgy próbál tanúbizonyságot tenni, hogy gondoskodik a halott méltó eltemetéséről. A megtisztelő feladat a HR menedzserre hárul, akit a karizmatikus Mark Ivanir kelt életre a filmben.
Az ügy persze nem megoldódik, hanem egyre bonyolódik: kiderül, a nő román bevándorló, aki férjétől elvállt, és akinek kiskorú fia csavargó, a nagymama pedig a szent földtől igen messze lakik. A kis csapatot színesíti még az izraeli konzulasszony és jámbor szerelme, valamint a hírhajhászó újságíró. Ez a fura és színes társaság indul útnak, mely hiába van jó szándékkal kikövezve mégsem vezet sikerre. A film még a vége-főcím után is sokáig mutatja a lassan távolba vesző tankkocsira helyezett koporsót…
Míg a Citromfában a hatalom, addig A HR managerben a bürökrácia írja felül a józan gondolkodást és ajándékoz meg egy finoman hangolt, mégis drámai alkotással.

103 perc, izraeli-német-francia

Kapcsolódó cikkek:
2011.09.01.- Talán egy másik életben
2011.02.17.- A Negyedik
2005.12.01.- Harry Potter és a Tűz Serlege

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.03.24.- Ébredj velünk!
  2. 2011.03.17.- Fütyülök az egészre
  3. 2011.03.03.- Három

 

Szólj hozzá!