Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 10    

A password will be emailed to you.

Fura világ

2022.11.24. (Strange World) A Walt Disney Animation Studios vadonatúj akció-kalandfilmje egy feltérképezetlen és veszedelmekkel teli földre kalauzol el, ahol fantasztikus lények várják a legendás Clade felfedezőcsaládot. A köztük dúló ellentétek azonban veszélyeztetik legújabb és eddigi legfontosabb küldetésüket…

KRITIKA

Nem valószínű, hogy egy időtlen klasszikus lesz a Fura világból, de a vizuális történetmesélés talán még egy Disney-filmben sem volt ennyire erős.

Matheika Ábris

strangeworld01A családja többi tagjával ellentétben Searcher Clade nem akar felfedező lenni. Első és egyben utolsó expedícióján az apjával együtt felfedezett egy növényt, amivel energiát tudott szolgáltatni az egész városának. Ő visszafordult, az apja továbbment a városukat körülvevő, soha meg nem mászott hegyek túloldalára. 25 évvel később járunk, az apa sosem tért vissza, de a város szemében mindketten hősnek számítanak. Azonban a növények ereje egyre gyengül, és Searcher kénytelen részt venni egy felderítő expedíción a családjával együtt, ami a föld mélyén található titkos világba viszi őket.
Fura világ fantasztikusan néz ki, még a mai igen magas léchez képest is. A minőségi animáció egy dolog, de a kontextus gyakran hiányzik. Ez a film nem csak azért fürdőzik a csodálatos színekben, mert az könnyen hipnotizálja a fiatal nézőket, a dizájnja – legyen az magáé a terepé vagy a különböző lényeké – cseppet sem öncélú. A világépítés tehát valóban kifogástalan, a sztorival azonban már vannak gondok. A forgatókönyv egyes részeit mintha csak kimásolták volna korábbi filmekből, legalábbis nem először és nem másodszor kapjuk meg az apa-fia kapcsolatok generációs hibáira koncentráló üzeneteket. Ebben a film tehát átlagos, minden másban viszont szárnyal. A világ, a lények, a humor, mind remekül működnek, és a sztori nagy kérdésére is ütős megoldást kapunk végül. Remek családi móka.

voxmeter075

102 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Kígyószem: G.I. Joe - A kezdetek
A magazin: 2016. szeptember
Poszter-mustra #2

Kapcsolódó cikkek:

  1. Trollok a világ körül
  2. A világ legrosszabb embere
  3. Vetítés: Scott Pilgrim a világ ellen

 

Szólj hozzá!