Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 12    

A password will be emailed to you.

Egy szép reggelen

2022.10.06. (Un beau matin) Az egyedülálló, fiatal párizsi nő, Sandra életét kislányának nevelése, tolmácsként végzett munkája és egykor briliáns elméjű, mára hanyatló szellemű apjának gondozása tölti ki. Egy nap véletlenül összefut egy régi barátjával. Ellenállhatatlan erejű vonzalom bontakozik ki közöttük, és – bár a férfi nős – viharos szerelmi viszonyba kezdenek. A szenvedélyek mellett azonban egyre gyakoribb a csalódás és fájdalom is. Sandrának egy idő után kicsúszik a keze közül az irányítás, és napról napra nehezebb döntéseket kell meghoznia mind apja ápolásával, mind pedig saját életével kapcsolatban.

KRITIKA

A realista francia melodráma királynője az erősen önreflexív Bergman szigete után egy jóval hagyományosabb romantikus drámával tér vissza.

Rácz Viktória

egyszepreggelen01Mia Hansen-Løve azokhoz szól, akik a nagyszabású történetek helyett a emberi drámákra, a látványos akciók és a heves konfliktusok helyett a való életből ismerős pillanatokra vágynak. A francia rendező legújabb filmje aligha lehetne hétköznapibb: hősnője egy fiatal tolmács, aki egyedül neveli a kislányát, emellett az idegrendszeri betegséggel küszködő idős apjáról is gondoskodnia kell. Miközben a francia egészségügy kálváriát járva próbál megfelelő ellátást szerezni az apjának, összetalálkozik egy régi baráttal, akivel egymásba habarodnak – annak ellenére, hogy a férfinek van felesége. Ennyiről és nem többről szól Hansen-Løve új filmje, ami akár a Bergman szigetében látott „film a filmben” is lehetne. Hol szívszorító, hol erotikus, hol kedvesen vicces, hol elkeserítő, de összességében nagyon emberi. Mivel Hansen-Løve távolt tartja magát bármiféle hatásvadászattól, a rendkívül visszafogott és lassan csordogáló filmje igényel némi türelmet és ráhangolódást a nézőtől. A szexbomba helyett ezúttal átlagnőt alakító Léa Seydoux érzékeny és magával ragadó alakítása az Egy szép reggelen legnagyobb fegyvere: Hansen-Løve semmit sem akar a szánkba rágni, Seydoux viszont egy félmosollyal vagy egy párás tekintettel is képes érzések és gondolatok garmadáját átadni a nézőknek.

voxmeter070

112 perc, francia-brit-német

Kapcsolódó cikkek:
Zuhanás
Szilveszter éjjel: A vörös szőnyeg
2011.08.25.- Született feleség

Kapcsolódó cikkek:

  1. Szép csendben
  2. 2010.11.25.- Poézis – Mégis szép az élet
  3. Bergman szigete

 

Szólj hozzá!