Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 3    

A password will be emailed to you.

Legendás állatok: Dumbledore titkai

2022.04.14. (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore) A mágikus világ egyre nagyobb bajban van, és nemcsak Grindelwald, a békéjére törő gonosz varázsló, valamint sok szövetségese miatt, hanem azért is, mert a jövője egy igen furcsa társaságon múlik: egy szakmájának élő, kétballábas magizoológuson, egy régi máguscsalád utolsó sarján, aki a tudós segítségéül szegődik, egy mindenre elszánt tanárnőn… és egy haspók muglin! Még szerencse, hogy van valaki, aki mellettük áll: egy fiatal, nagy tehetségű, bár zűrös életű mágus, egy bizonyos Albus Dumbledore.

KRITIKA

Végre rátévedt a minőségibb ösvényre a Legendás állatok-franchise, reméljük, nem túl későn!

Szöllőskei Gábor

fantasticbeasts01Hogy a Legendás állatok és megfigyelésük (2016), valamint a Grindelwald bűntettei nem értek fel a jobb Harry Potter-filmekhez sztoriban, dramaturgiában karaktervezetésben és szerethetőségben, az enyhe kifejezés. Persze az sem lett volna jó, ha csak majmolós utánérzéseket kapunk J.K. Rowling forgatókönyvírótól és David Yates rendezőtől – akiknél senki nem ismeri jobban ezt az univerzumot -, s noha a hangulat és a látványvilág parádés volt mindkét esetben, a fentebb hiányolt hozzávalók megtették hatásukat: jelentősen csökkent a nézői lelkesedés s ezáltal a jegyváltási kedv. A Grindelwald bűntettei csalódást keltő mozihozama után az alkotók szerencsére azonban észbe kaptak, érzékelték, hogy nem jó irányba haladnak az ötrészesre tervezett franchise-zal (főképp, ha már a másodiknál ilyen gondok vannak…), s azon nyomban visszahívták Rowling mellé szkriptírónak Steve Klovest, aki, bár olyan filmeket vetett papírra, mint az Azok a csodálatos Baker fiúk (1989) és a Wonder Boys – Pokoli hétvége (2000), ám a Potter-filmek forgatókönyvírójaként vált ismertté, a nyolcból hét részt (kivétel: Harry Potter és a Főnix Rendje) ugyanis ő dobott össze Rowling könyvei alapján.
Dumbledore titkain pedig tisztán érződik, hogy több figyelmet fordítottak a sztorira. Megkurtították a feleslegesebb szegmenseket (pl. a legendás lényekkel való idétlenkedéseket), előtérbe helyezték és kellőképp árnyalták az emberi karaktereket, valamint ma is aktuális témákkal spékelték meg a történéseket. Ezúttal terítékre kerültek többek között például a politikai csatározások és csalások, az elnyomás (külső és kényszerített belső egyaránt), önmagunk felvállalása, a média dezinformációs használata, a propaganda stb. Persze mindezt szépen beillesztve az 1930-as évek amerikai, angol, német és bhutáni miliőjébe.
Ezúttal ugyanis Göthe Salmander (Eddie Redmayne) és csapata Dumbledore (még mindig remekül passzol ez a szerep Jude Law-hoz) megbízásából azon munkálkodnak, hogy megakadályozzák Gellert Grindelwald (Johnny Depptől Mads Mikkelsen vette át mindenféle sztoribeli magyarázat nélkül a karaktert) hatalomszerzési törekvéseit. A sötét mágus ugyanis Palpatine-stílusban nyomul: próbálja látszólag legális úton megszerezni a varázsvilágot vezető posztot, hogy így teljesítse be muglikat leigázó ambícióit, amely mögött természetesen önmaga addigi elnyomása áll. Mind bűbáj-, mind identitásfronton. Komolyabb témák egy komolyabb filmben. Kétségtelen, hogy a Legendás állatok-franchise nehezen tudja belőni a célközönségét, a kisebbek ugyanis unhatják és/vagy ijesztőnek találhatják, a nagyobbacskák pedig sok szempontból blődnek, idétlennek. A Dumbledore titkai ezen is javított, bár a parafaktort nem fogták vissza most sem, sőt! Az emlékezetes barlangbörtönös szöktetésnél például igencsak megalapozott az a 12-es karika. Az alkotók ráadásul mertek kefantasticbeasts02vesebb akciót és több karakterépítést pakolni az amúgy sem túl rövid (142 perces) epizódba, ez mégsem vált a kárára.
Csak azt a finálét tudnánk feledni…. A Legendás állatok-filmek egyik rákfenéje ez, eddig ugyanis egyszer sem sikerült egy maradandó filmvégi nagy akciót kreálni a lezáráshoz. Ezúttal is körülményes, hosszadalmas és fárasztó lett Grindelwald bhutáni balhéja, ám ez Mikkelsen kisujjból kirázott (és Voldemortnál azért jóval árnyaltabb) gonosza és az addigi összeszedettebb mágiatusák okán az összegzésbe csak egy cseppet rondít bele, a lényegen, miszerint ez lett az eddigi legjobb Legendás állatok-menet, nem változtat. Ha készül még folytatás, ez a helyes irány.

voxmeter075

142 perc, brit-amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Exkluzív interjú Paddy Considine-nel
Boszorkányok
2011.03.17.- Sanctum

Kapcsolódó cikkek:

  1. A magazin: 2022. április
  2. A magazin: 2018. november
  3. 2007.07.12.- Harry Potter és a Főnix Rendje

 

Szólj hozzá!