Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 4    

A password will be emailed to you.

Menekülés

2022.03.10. (Flugt) Amin a nyolcvanas évek Afganisztánjában tölti gyermekkora egy részét, nyugati zenéket hallgat, nővéreinek és anyjának sem kell fejkendőt hordania. A szovjetek kivonulásakor apjának azonban nyoma veszik. A polgárháború elől neki és testvéreinek is menekülnie kell. A család Moszkvában talál menedéket, ahonnan Svédországba próbálnának eljutni, de az embercsempészek magas árat kérnek a szabadulásért. Amin családi döntésre egyedül, a legdrágább és legbiztonságosabb útnak vág neki. Azzal azonban senki sem számol, hogy a fiú repülőjegyén Svédország helyett Dánia szerepel, a menekült státusz megszerzéséhez pedig Aminnak hazudnia kell. Amin ma 36 éves, befutott egyetemi kutató, és barátjával készül összeházasodni. A titok azonban, amit több mint 20 éve magában eltemetve őriz, karrierjét és magánéletét is tönkre teheti.

3 OSCAR-JELÖLÉS 2022
(Legjobb nemzetközi játékfilm; Legjobb animációs film; Legjobb dokumentumfilm)

KRITIKA

Az idei Oscar-szezon meglepetéssikere húsbavágó beszámoló egy folyamatos menekülésre kényszerült afgán férfi életének legtraumatikusabb időszakáról.

Rácz Viktória

menekules01A legjobb nemzetközi film, a legjobb dokumentumfilm és a legjobb animációs film kategóriában is jelölt Menekülés alanya gyerekként volt kénytelen a családjával elhagyni Afganisztánt az 1989-es szovjet kivonulást követő polgárháború idején. Fiatalkori barátja, a dán Jonas Poher Rasmussen több éven át készített interjúk során segített neki feleleveníteni a fájó emlékekkel teli múltat, ami animáció formájában elevenedik meg előttünk. A dokumentumfilm és az animáció kifejezetten jól passzolnak egymáshoz, különösen az emlékekre épülő, háborús közegben játszódó alkotások esetében – a libanoni háborúról szóló Libanoni keringőhöz (2008) vagy az angolai polgárháborúba visszarepítő Még egy nap élethez (2018) hasonlóan a Menekülés is kiaknázza a szabad asszociációknak teret adó formában rejlő lehetőségeket. A többnyire realisztikus, de néha erősen stilizált animáció az időnként bevágott archív felvételekkel kiegészítve fest egyszerre dokumentarista és szubjektív képet egy menekült megpróbáltatásairól. A cím is sokatmondóan nem múltidejű, hiszen, ha valaki az élete meghatározó éveit folyamatos meneküléssel tölti, ebből a lelkiállapotból nem lehet csak úgy kilépni. A Menekülés beszélgetései így terápiaként is működnek: a film alanyának szembe kell néznie a múltjával ahhoz, hogy az önvédelemből maga köré húzott falakat ledöntve végre abba tudja hagyni a menekülést.

voxmeter085

89 perc, dán-francia-norvég-svéd-holland-brit-amerikai-finn-olasz-spanyol-észt-szlovén

Kapcsolódó cikkek:
Oscar-nyertesek 2021
Sarlatán
Éjsötét árnyék: trailer és poszter

Kapcsolódó cikkek:

  1. Oscar-jelölések 2022
  2. Raya és az utolsó sárkány
  3. A magazin: 2022. március

 

Szólj hozzá!