Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 10    

A password will be emailed to you.

A professzor és az őrült

2022.01.27. (The Professor and the Madman) Dr. James Murray, az Oxford English Dictionary szerkesztője többéves levelezést követően 1896-ban úgy dönt, meglátogatja a szótár legtermékenyebb és legprecízebb önkéntesét, aki mintegy tízezer szócikkel, idézettel és példamondattal járult hozzá a 19. század egyik legnagyobb intellektuális vállalkozásának elkészítéséhez. Az önkéntes, bizonyos William Chester Minor, a levelezési címe alapján a Broadmoor Elmegyógyintézet lakója a berkshire-i Crowthorne falucska közelében. Murray gyanútlan, úgy vélte, a magának való különc, aki egyetlen oxfordi fogadáson sem jelent meg, bizonyára az intézet egyik dolgozója. Érkezése után már épp hálálkodni kezdene az igazgatónak, amikor az közli vele, hogy nem ő, hanem az egyik ápolt küldte a számtalan levelet.

KRITIKA

Mind a professzor, mind az őrült, mi több, még az Oxford English Dictionary története is megért volna egy önálló filmet. Kár, hogy összezsúfolták őket egyetlen moziba.

Hungler Tímea

theprofessorandthemadman01Találós kérdés: ha egy filmben a két főszerepet Mel Gibson és Sean Penn alakítja, és a film címe A professzor és az őrült, vajon melyikük játszhatja a professzort és melyikük az őrültet? Ha bizonytalanok vagyunk a válaszban, jók a megérzéseink: Farhad Safinia rendezésében a két szerepkör összemosódik, az oxfordi nyelvészprofesszor, a skót származású James Murray (Gibson) pont olyan szent őrült, mint amilyen tudós professzora az angol nyelvnek az őrültnek tartott, polgárháborút megjárt amerikai orvos, Dr. William Chester Minor (Penn).
A valós történeten alapuló moziban a két férfi sorsa egy szinte emberfeletti vállalás kapcsán fonódik össze, méghozzá akkor, amikor Murray felméri, hogy csak önkéntesek toborzásával tudja a csapatával összerakni az Oxford English Dictionary köteteit.
És bár a két remek főszereplő miatt a film „nézeti” magát, sztoriszinten a rendezés túl sokat markol, és keveset fog. Kétségkívül részletes a két karakter önálló bemutatása: látjuk, miért kerül elmegyógyintézetbe az orvos, és milyen barbár módszerekkel rontanak tovább az állapotán; ahogy a nyelvész munkahelyi konfliktusaiba és családi életébe is részletes betekintést nyerhetünk. Mindez viszont ahhoz vezet, hogy kettőjük kapcsolatának kidolgozására kevesebb idő jut, amiért kissé nehéz azonosulnunk a munkakapcsolatból kifejlődött barátságukkal.

voxmeter065

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

124 perc, ír-francia-izlandi-amerikai-mexikói-belga-brit-hongkongi

Kapcsolódó cikkek:
A bőrömben
VOXRádió #140
2011.05.19.- Benda Bilili!

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.09.01.- Őrült, dilis, szerelem.
  2. Őrült, dilis, szerelem poszterek
  3. A magazin: 2014. október

 

Szólj hozzá!