Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 2    

A password will be emailed to you.

Richard király

2021.11.18. (King Richard) Venus és Serena a világ királyai lettek. A Williams-testvérek a tenisz legyőzhetetlen, örök bajnokai – sportvarázslók, stílusikonok, példaképek. És semmire nem mentek volna az apjuk nélkül. Vagy sokkal többre vihették volna? A lányok négy és fél évesek voltak, amikor az apjuk, Richard Williams (Will Smith) az első teniszedzést tartotta nekik. Egyébként ő is akkor teniszezett először. Ahhoz, hogy sikeres sportolót faragjon a gyerekeiből, sokféle nehézséggel, kishitűséggel, ellenségességgel kellett megküzdenie – és a saját nehéz múltjával.

OSCAR-DÍJ 2022
(Legjobb férfi főszereplő: Will Smith)

5 OSCAR-JELÖLÉS 2022
(Legjobb film; Legjobb női mellékszereplő: Aunjanue Ellis; Legjobb eredeti forgatókönyv; Legjobb vágás; Legjobb betétdal)

KRITIKA

Apai szeretet vagy üzleti számítás? Will Smith a két világelső teniszezőt felnevelő Richard Williamsről szóló életrajzi sportfilmmel jelentkezik be az Oscar-díjra.

Rácz Viktória

kingrichard02A többszörös világelső Venus Williams és a minden idők legjobb teniszezőjeként is emlegetett Serena Williams nem a véletlen folytán kerültek a comptoni gettóból a legnagyobb sportolók közé. A világbajnok sakkozókat nevelő Polgár Lászlóhoz hasonlóan Richard Williams is metodikusan készítette fel lányait a születésüktől fogva a sportkarrierre, csak ő nem egy pedagógiai kísérlet részeként, hanem a szegénységből való kiszabadulásként tekintett a projektre. A rengeteg pontból álló, sokáig széleskörű hitetlenkedést kiváltó terve tökéletesen bevált, és az odáig vezető utat mutatja be Reinaldo Marcus Green (Monsters and Men, Good Joe Bell) rendezése. A Richard király az idei díjszezon legkonvencionálisabb életrajzi filmje, pozitív és negatív értelemben is: jól bejáratott narratívára épülő, az underdog(ok) nagy nehézségek utáni győzelmével garantált nézői katarzist kiváltó alkotás, amiben pontosan fel lehet ismerni, hogy melyik jeleneteket fogják bevágni az Oscar-gálán a színészek jelölésénél. Will Smith újfent bizonyítja, hogy nemcsak karizmatikus blockbusterhősként állja meg a helyét, Aunjanue Ellis pedig a „nagy ember mellett gyötrődő feleség” mellékszerepből is emlékezetes alakítást tudott kihozni. Az inspiráló sztori addig működik igazán, amíg nem olvasunk utána Richard radikálisabb módszereinek: a film ugyan nem titkolja el az apafigura személyiségének problémásabb oldalát, de hollywoodi filterrel finomít rajta.

voxmeter075

144 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Django Unchained fotók
Szinkronos X-Men: Az elsők trailer
2011.03.31.- A torinói ló

Kapcsolódó cikkek:

  1. Richard Jewell balladája
  2. Oscar: A király beszéde nyert
  3. BAFTA-jelölések – A király beszéde vezet

 

Szólj hozzá!