Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 8    

A password will be emailed to you.

Éden

2021.05.27. Egy film arról, hogy az emberiségnek már nincs hová menekülnie saját maga elől. Éva allergiás a kémiai anyagokra, a légszennyezésre, a rádióhullámokra és az elektromos mezőre. Teljes elszigeteltségben kell élnie, környezetével nem érintkezhet. Akár a legapróbb figyelmetlenség is a halálát okozhatja. Kizárólag öccsével és a rajta állandóan kísérletező orvosokkal van kapcsolata. Egy napon pszichiáter érkezik, hogy kiderítse, Éva betegsége valódi vagy csak a képzeletének szüleménye. Vajon elég-e a szeretet, hogy Évát megmentse?

KRITIKA

Friss levegő és a Pál Adrienn után méltán nagy várakozás előzi meg Kocsis Ágnes harmadik egész estés művét, különösen, hogy hosszú évek óta készül.

Csákvári Géza

eden01A film középpontjában egy fiatal nő, Éva (Lana Baric) áll, aki konkrétan allergiás mindenre: vegyszerekre, a légszennyezésre, az elektromágneses- és rádióhullámokra. Nem tud elbújni a modern civilizáció elől, csak és kizárólag a számára tervezett lakásban tud élni, amit a vele kísérletező kutatócég biztosít neki. Ha sétálni vagy egyszerűen szocializálodni szeretne, akkor azt egy masszív űrruhában teheti meg. Egyfajta inverz posztapokaliptikus sci-fi gondolatból indul ki Kocsis Ági, ahol nem a világ pusztult el, és egy vagy néhány túlélő menekül, hanem az érzékeny individuum érzi az egész modern civilizációt mérgezőnek, elérhetetlennek. Éva azonban vágyakozik az emberi „érintésre”, ezt a róla gondoskodó testvére, Gyuri (Bocskor-Salló Lóránt) képes szolgáltatni, majd idővel egy pszichológussal, Andrással (Daan Stuyven) kerül baráti, romantikus – de minden bizonyossággal emocionális kapcsolatba. Az Éden abból a szempontból konzekvens folytatása a direktori életműnek, hogy az emberi magányról és a lehetséges kapcsolatfelvételekről szól, igaz, egy sokkal „tudományos-fantasztikusabb” keretek között: hogyan érinthetek meg valakit anélkül, hogy a világ nem teszi azt lehetővé? Mindemellett Kocsis Ági az Éden esetében kigondolt egy igen szigorú, vizuális struktúrát, már-már kubricki alapossággal, amely kihat mindenre: a kompozíciók határozzák meg a perspektívát, a tempót – ha úgy tetszik, sokszor a képek többet mondanak, mint a kimondott szavak.

voxmeter070

153 perc, magyar-román-belga

Kapcsolódó cikkek:
Kritika: Szürke senkik
VOXRádió - okt. 28.
2011.06.23.- Cirkusz Kolumbia

Kapcsolódó cikkek:

  1. Martin Eden
  2. A hegyek szigete
  3. 2011.03.17.- Pál Adrienn

 

Szólj hozzá!