Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 1    

A password will be emailed to you.

Egy humorista élete

2021.05.20. (En komikers uppväxt) Juha Lindstrom komikus nagy sikerű stand-up előadásában a hetvenes évek svéd aranykorát idézi meg. Visszaemlékezésében azonban nemcsak az ABBA és Björn Borg, hanem nem éppen felhőtlen gyerekkora is megelevenedik, benne az iskolai zaklatások világával. Az osztály bohócaként számon tartott Juha csak azért nincs a célkeresztben, mert vannak nála gyengébbek és támadhatóbbak. Juha felnőttként sem felejtette el gyerekkora rossz emlékeit, és amikor egy régi iskolatárs váratlanul betoppan a fellépésre, szembesülnie kell a régi érzésekkel.

KRITIKA

A skandináv államokban és Lengyelországban szupersztár író és komikus, Jonas Gardell 1992-ben írta meg élete eddig legátütőbb és egyben legsikeresebb regényét.

Csákvári Géza

egyhumoristaélete01A komikus felnövése című írásműben a szerző a saját életét vette alapul, amikor megírta, milyen is volt az élet a hetvenes évek Svédországában, persze csupa kényes témára koncentrálva: rossz szülőkre, alkalmatlan tanárokra, szexuális abúzusra, rasszizmusra, de legfőképpen az egyéni árulásra kihegyezve. A könyvet feldolgozták már tévésorozatként, szinte azonnal, 1992-ben. A most mozikba kerülő legújabb verzió különlegessége, hogy Gardell ragaszkodott ahhoz, hogy ő írja a forgatókönyvet, míg a rendező a török származású Rojda Sekersöz lett. Nem véletlen, hogy az írónak ez a regénye kötelező olvasmány lett Svédországban, az abban elmesélt sztori örökösen aktuális, mintha csak egy görög tragédia újragondolása lenne. A középpontban a fő alkotó alteregója áll, Juha, aki a svéd vidéki település kertvárosában nő fel a szüleivel, akik a szexen túl séróból gyűlölik egymást. A félig finn Juha kvázi megvetett figura a suliban, két legjobb barátja a félig német Thomas és az örökbefogadott, ázsiai Jenny. Juha igazi áruló Júdás alkat, aki elárulja az igazi barátait a remélt megbecsülésért, ami persze sosem következik be. A gyerekszereplők fantasztikusan drámaiak, a szülök és a tanárok hozzák az abszurdot, a probléma, hogy ez a múlt és a jelenbéli cselekmény, és Juha karaktere túlságosan leegyszerűsített. Olyannyira, hogy a katartikus végkifejlet során érzelmileg totálisan hiteltelen a szembesülése a múlttal. Ennek ellenére, valamiféle csoda folytán mégis működik film. De mi lett volna, ha úgy igazából tényleg makulátlanul összerakták volna?

voxmeter070

Az Egy humorista élete a Magyar Filmadatbázisban!

92 perc, svéd

Kapcsolódó cikkek:
Mosolyogj
A magazin: 2020. ápr.-máj.
Jégkorszak 4. előzetes

Kapcsolódó cikkek:

  1. David Copperfield rendkívüli élete
  2. Pi élete karácsonyi online-játék
  3. Góliát

 

Szólj hozzá!