Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 6    

A password will be emailed to you.

Titkok és igazságok

2020.08.06. (Chamboultout) A Bordeaux-ban élő Béatrice izgatottan készül új könyvének megjelenésére. Az önéletrajzi ihletésű regényben férje, Frédéric balesetének történetét írta meg. A jó humorú, sármos és vonzó férfi megvakult, és teljesen kiszámíthatatlanná vált: bármit kimond, ami csak eszébe jut, mindenféle szűrő nélkül. A házaspár nyárra Biarritzba utazik, ahova régi barátaik is velük tartanak. Itt mutatják be a könyvet is az őszi megjelenés előtt. Mindenki izgatottan olvassa a történetet: megpróbálják kitalálni, kik rejlenek a megváltoztatott nevek mögött. A nyomozás félreértéseket és feszültséget szül a társaság tagjai között, az igaz barátság, a család összetartó ereje és a szeretet azonban minden akadályt legyőz.

KRITIKA

Egy műfaji elemet műfajidegen módon bemutatni mindig bravúr, de ettől még nem lesz egy történetből automatikusan jó film…

Oblath Ádám

titkokesigazsagok01Béa (Alexandra Lamy) és Fred (José Garcia) hosszú idő óta boldog házasságban élnek, van három gyönyörű gyermekük és rengeteg barátjuk. Fredet azonban elcsapja egy autó, amelynek következtében megvakul, és a kognitív képességei fontos részeit is elveszíti. Így például nincs többé rövidtávú memóriája, és mindent kimond, ami eszébe jut, bárhol is legyen. Öt évvel a baleset után Fred gyakorlatilag olyan, mintha egy kisgyerek lenne: folyamatos odafigyelést igényel, és állandóan éhes. Béa viszont, ahelyett, hogy maga alá temetkezne, alkalmazkodik a helyzethez. Ír egy könyvet, amelyben leírja a viszontagságokkal teli öt évet, és a barátait sem felejti ki belőle. Egy hétvégi nyaralás során ezek a barátok együtt ünneplik a könyvet és Fred születésnapját, ám felszínre törnek a könyv miatt előkerült sérelmek.
A film legnagyobb baja, hogy nincs karaktere. A drámai témát nem domborították ki kellőképpen, és azt a néhány jelenetet is elbagatellizálták, ami prezentálhatná azt. A humoros megközelítés is teljes egészében kimerül annyiban, hogy Fred állapotának tragikus éle le van tompítva. De a legidegesítőbb elem talán az, hogy a megannyi érdekesen induló szálból gyakorlatilag egy sem vezet sehova. Nincs kibontva rendesen egyetlen történetelem sem, kezdve a könyv miatti sérelmektől Béa szeretőjén át Béa kapcsolatáig a gyerekeivel. Titkok és igazságok beleesett egy csapdába: emberi akar lenni azáltal, hogy a klisés drámázást és a filmes kereteken belül megszokott hisztiket és konfliktusokat megpróbálja hétköznapi módon kezelni. Ezáltal viszont unalmas lett a végeredmény, és a néző nem tud belekapaszkodni gyakorlatilag egyik történetszálba sem.

voxmeter050

100 perc, francia-belga

Kapcsolódó cikkek:
Házassági történet
A magazin: 2018. március
Tollpárbaj 2011 Május

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2002.12.05.- Harry Potter és a Titkok Kamrája
  2. 10.10.21.- Szemekbe zárt titkok

 

Szólj hozzá!