Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 1    

A password will be emailed to you.

Kultfilm: Nagy durranás

Nagy durranás (1991)

A film, ami felfedezte Charlie Sheen komikusi képességeit, és bolondot csinált a Supermanből, a Rockyból és legfőképp a Top Gunból. (Cikkünk eredetileg a VOX mozimagazin 2013. májusi számában jelent meg.)

Tóth Csaba

hotshots05Sztori

Ramada: „Nem engedelmeskedett a parancsnokának, és tönkretett egy harmincmillió dolláros gépet.”
Topper: „Igen, így történt, de heti tízdolláronként törlesztem.”

Topper Harley (Charlie Sheen) ugyan a légierő egyik legtehetségesebb vadászpilótája volt, de mivel besokallt az apai örökség terhétől, visszavonult, hogy walkmanező indiánok között egy sátorban éljen. Egy nap újra visszahívja őt a sereg, mert az új programban szükség van rá. A bizalmatlan Harley nehezen illeszkedik be a többiek közé, ráadásul összeszűri a levet a gyönyörű pszichológusával (Valeria Golino), akinek ki kéne őt gyógyítania a családi traumáiból. Amikor kiderül, hogy Toppert csak azért vették vissza, hogy egy korrupciós ügy miatt szégyent hozzon a légierőre, a derék amerikai katona összeszedi magát, hogy egy nagy durranással odacsapjon az ellennek és elküldje Szaddam Husszeint egy irakinál is melegebb éghajlatra.

hotshots09A filmről

Benson tengernagy: „Mellesleg pompás volt az a vacsora maguknál. Sheryl azt mondta, csodás volt a Stroganoff.”
Block ezredes: „Uram, maguk nem is vacsoráztak minálunk.”
Benson tengernagy: „Tényleg, akkor hol a fenében voltam? És ki az a Sheryl?”

1986-ban óriási dolog történt. Tom Cruise pilótaruhát öltött és a Top Gunnal filmlegendát teremtett. Próbálták másolni, de hiába készült több rész a Vasmadarakból, az eredetinek nyomába sem érhetett. Néhány évtizede még nem volt létszükséglet, hogy egy paródia csak az elmúlt egy év filmjeit figurázza ki, így némi fáziskéséssel úgy alakult, hogy a repülős katasztrófafilmek és a zsarus akció-krimik megrögzött kifigurázói 1991-ben hozták ki a maguk Top Gun paródiáját. A korábban sikert sikerre halmozó Zhotshots08AZ (Zucker-Abrahams-Zucker) trióból csak Jim Abrahams képviseltette magát, így az Airplane és a Csupasz pisztoly-szériák sikergyárosai hosszú idő után külön utakon próbáltak szerencsét. Abrahams hátrahagyta a korábbi ZAZ-filmek ősz hajú főszereplőjét, Leslie Nielsent, hogy egy szokatlan váltással Charlie Sheennek adja a főszerepet. Annak a Charlie Sheennek, aki A szakasznak és a Tőzsdecápáknak köszönhetően inkább drámai színészként, illetve a Clint Eastwoodos A zöldfülű miatt akciósztárként volt elkönyvelve, így az ő vígjátéki főszereplése legalább akkora meglepetést okozott, mint amikor kiderült, hogy Mark Wahlberg Will Ferrell mellett kapott szerepet a Pancser Police-ban. Pedig Abrahams nem kockáztatott sokat. A ZAZ paródiák mindig is arra épültek, hogy főhősük végig faarccal, komolykodva kezelje a legagyamentebb helyzeteket is, és olyan mondatokat tudjon rezzenéstelen pofával kimondani, aminek mi már az első szavától kiakadnánk röhögésrohamunk következtében. Márphotshots03edig Sheennek ez nagyon ment. Ráadásul rengeteget improvizált, sőt, jó néhány saját poénja is bekerült a kész filmbe. Amikor az egyik harci jelenet közben azt mondja, hogy „Ezt Paula Abdultól tanultam”, akkor például arra utal, hogy Abdul akkoriban Sheen bátyjának, Emilio Esteveznek volt a felesége, így családi körben gyakran találkoztak.
A producerek meglehetősen féltek attól, hogy egy vadászgépes vígjáték túl sokba fog kerülni, és a Top Gunnal ellentétben nekik a sereg nem adott kölcsön gépeket, de szerencsére az alkotói szándék nem a látványos repülős akciókra épült. Többnyire egyszerű modellekkel helyettesítették a vadászrepülőket, sőt, szándékosan viccet csináltak abból, hogy milyen bénák az akciójeleneteik. Ráadásként egy pofátlan húzással azzal reklámozták a filmet, hogy a végén valóban Szaddam Husszein cameozik benne…
A film legnagyobb bravúrja mégsem Szaddamhoz, hanem Valeria Golinóhoz kötődik, aki a legenda szerint mindenféle trükkfelvétel nélkül játszotta el, ahogy a köldökéből egyenesen a szájába pöcköl egy olivabogyót. Bravó!

Filmtörténeti szerephotshots04

Katonatiszt: „Benson tengernagy!”
Benson tengernagy: „De érdekes! Engem is úgy hívnak.”

A Nagy durranással beköszöntött a kilencvenes évek, és a filmparódiák szép lassan egyre lejjebb adták. A Nagy durranás egyike volt az utolsó jól sikerült daraboknak, mert ezután Hollywood már többnyire nem akart többet a műfajtól, mint viccesnek szánt jelenetek (lehetőleg az elmúlt pár hónap filmjeit megidézve) céltalan egymásra dobálását. Így jöttek létre az olyan szörnyszülöttek, mint a Már megint egy dilis amcsi film, a Horrorra akadva-széria, a Superhero Movie, vagy a Seltzer-Friedberg duó minősíthetetlen rémségei (pl. Bazi nagy film, Katasztrófafilm). Valami elmúlt és már sosem tér vissza.

hotshots07Karrierek

Charlie Sheen a kilencvenes években nem nagyon találta a helyét. Sorra buktak a mozifilmjei, és szinte már eltemették őt, amikor a Kerge város című sorozat főszerepe új lökést adott a karrierjének. Ezután érkezett a legendás Két pasi meg egy kicsi, ahol a sors pont azzal a Jon Cryerrel hozta össze, aki a Nagy durranás Pancserjét alakította. Sheen manapság minden drog- és prostibotránya ellenére óriási tévésztár, aki saját új sorozatával, az Anger Managementtel gyűjt új rajongókat.

Kulcsmomentumok

– A szexjelenet a hason sütött ételek széles repertoárjával és persze az Only You.
hotshots10- Hullajelölt szerencsésen túléli a zuhanást, aztán megérkeznek a mentők…
– Benson tengernagy történetei a régi háborús sérüléseiről.

A film sorsa

A Nagy durranás világszerte több mint száznyolcvanmillió dolláros bevételt termelt, így a folytatásra se kellett sokat várni. A második rész azonban már valamivel szerényebb számokat hozott, így hiába a nézők szeretete, a franchise gyorsan kimúlt. Magyarországon mindkét film hatalmas siker volt moziban, VHS-en és DVD-n is, így minden bizonnyal a most megjelenő Blu-ray kiadásnak is lesz bőven közönsége.

Kapcsolódó cikkek:
Énekelj! 2
Fehér Isten-játék
Betiltották Gillian Anderson kampányfilmjét

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kultfilm: Kobra
  2. Kultfilm: A szomszéd
  3. Kultfilm: A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső

 

Szólj hozzá!