Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 12    

A password will be emailed to you.

Kultfilm: Kobra

Kobra (1986)

Ha az egész nyolcvanas évtizedet egy filmben kellene összefoglalni, akkor a Kobra a tökéletes példa. A Rockyval és a Rambóval ellentétben ennek sosem készült folytatása, bár legalább akkora mestermű, mint Sly egyéb ötbetűs nevű figurái. Sly fogpiszkáló-rágcsálását még Ryan Gosling is utánozta az ultrakult Drive-ban. (Cikkünk eredetileg a VOX mozimagazin 2014. augusztusi számában jelent meg.)

Tóth Csaba

cobra02Sztori

Marion Cobretti: „Te vagy a betegség. Én vagyok a gyógyszer.”

Új gyilkos szedi áldozatait a városban. Nem válogat, bárkiből lehet áldozat. Miután egy szőke modell (Brigitte Nielsen) szemtanúja lesz az egyik esetnek, az éjszakai mészáros a rendőrségi kapcsolatait kihasználva a nyomába ered. Egyetlen ember van, aki megvédheti őt a gyilkosoktól – ugyanis itt egy egész bűnbandáról van szó -, az öntörvényű zsaru, Marion Cobretti (Sylvester Stallone), aki egyszemélyes hadseregként száll szembe az elvetemültekkel.

A filmről

Marion Cobretti: „Amerikában tizenegy másodpercenként betörnek valahová, hatvanöt másodpercenként követnek el fegyveres rablást, huszonöt másodpercenként történik erőszakos bűncselekmény, huszonnégy percenként meggyilkolnak valakit és minden napra esik kétszázötven nemi erőszak.”

cobra07Első blikkre nehezen hihetőnek tűnik, hogy a Kobra könyvadaptáció, pedig így van. Az alapot Paula Gosling Fair Game című regénye szolgáltatta, amiből aztán a kilencvenes évek közepén azonos címmel (magyarul: Tiszta játszma) még egy film készült William Baldwin és Cindy Crawford főszereplésével. Nehezen hihető, hogy a két film ugyanazon könyv alapján készült. Stallone annak idején volt olyan gáláns, hogy felajánlotta az írónőnek: adja ki a regényt a filmpremier alkalmából úgy, hogy Sly-t is feltünteti rajta társíróként, mert így biztosan sokkal több fogyna belőle. Gosling köszönte szépen, de nem kért az ajánlatból.
Maga a könyv úgy került képbe Sly-nál, hogy szegény elég sokat dolgozott a Beverly Hills-i zsarun, mivel sokáig úgy volt, hogy ő játszhatja majd a címszerepet. Csakhogy a forgatókönyvet teleírta költséges akciójelenetekkel, a Paramount pedig, látva az elszálló költségvetést, inkább főszereplőt cserélt, és egy kevésbé akciódús változat mellett tette le a voksát. Ez a döntés Sly-ban komoly űrt hagyott, és mindenképp akart magának egy full action rendőrfilmet, aminek a biztonság kedvéért maga írta a forgatókönyvét. Mivel unta, hogy akkortájt az akcióhősök javát Johnnak hívták, ő inkább a kevésbé macsó Marion nevet választotta, ami egyébként John Wayne eredeti neve volt, és így már kissé más a kicsengése, ugye? Sly számára a projekt több szempontból is személyes volt. Először is Cobretti kocsija az 1950-es Mercury Sly saját járgánya volt, és azt hozta el a forgatásra. Az üldözési jelenetek kedvéért persze kaszkadőr-példányokat is építettek belőle, hogy ne kelljen a főszereplő kedvencét ripityára törni. A második személyes vonatkozás pedig az volt, hogy Sly a forgatáson összeszűrte a levet partnerével, Brigitte Nielsennel, akit aztán el is vett feleségül, bár a házasságuk tiszavirág-életűnek bizonyult.
cobra08A forgatáson a záró akciójelenetet leszámítva – amit eredetileg a kohó helyett hajón akartak felvenni, de a rengeteg szúnyog miatt lehetetlen volt – nem jelentkeztek nagyobb problémák, a vágásnál azonban igen. Az első, kétórás verziót a Warner túl hosszúnak és túl erőszakosnak találta, ezért a kedvezőbb korhatár és a több mozis játszás miatt bő fél órát kivágatott belőle, a grafikus erőszak nagy része pedig teljesen eltűnt az egyébként übererőszakos filmből.

Filmtörténeti szerep

Halliwell rendőrfőnök: „Cobretti, tudja, hogy magának magatartásbeli hiányosságai vannak?”
Cobretti: „Igen, de csak egészen kicsik.”

A Kobra egyértelműen Clint Eastwood Piszkos Harryjéből építkezett. A zsaru, aki akár a törvényt átlépve is érvényt szerez a törvénynek, egyértelműen abból a filmből táplálkozik, ráadásul Sly két színészt is kölcsönzött belőle, Andrew Robinsont és Reni Santonit. Sly azonban igazi nyolcvanas évek esszenciává gyúrta át a filmet, amiben a zenés montázstól kezdve a történet szempontjából jelentéktelen, de a hős keménységét megmutató nyitójeleneten át egészen az egyszemélyes hadsereg pillanatokig minden megvan, ami az évtizedre jellemző. Ha valakinek egyetlen filmen át kellene megmutatni, milyen volt a nyolcvanas évek, a Kobra ehhez ideális választás.

cobra05Karrierek

Bár George P. Cosmatos egymás után hozta a Rambo 2-őt és a Kobrát, Hollywood nem árasztotta el munkákkal. A következő nagy dobása egyben az utolsó jó filmje is volt: az 1993-as Tombstone – A halott város című western. Ezután már csak egy Charlie Sheen-mozi (Az Árnyék-összeesküvés) volt a sorban. Cosmatos sajnos 2005-ben elhunyt rákban.
Sly karrierje a kilencvenes évek végére látványosan kifulladt, ám néhány évnyi szünet után dicsőségesen tért vissza a Rocky és a Rambo folytatásaival. Az Expendables-franchise-nak köszönhetően továbbra is komoly szereplője Hollywoodnak.

Kulcsmomentumok

– A teljesen felesleges, ám annál stílusosabb nyitójelenet a szupermarketben keménykedő Sly-jal.
cobra03- A karakteres arcú rosszfiú, Brian Thompson kése. Ha látod, sosem felejted el. (egyébként Sly pont ezt kérte a fegyver készítőjétől)
– Sly ollóval, kesztyűben eszi a hűtőből kivett előző napi hideg pizzát, majd előadást tart a társának az egészséges étkezés rejtelmeiről.
– A film végi motoros akciójelenet parádés kaszkadőrmutatványokkal.

A film sorsa

Jó Stallone-szokáshoz híven a filmet hat Arany Málna-díjra jelölték, de egyet sem kapott meg, viszont 49 millió dolcsit hozott csak Amerikában, ami akkortájt nem volt aprópénz. Mondjuk, a Warner ettől azért többet várt tőle. Hozzánk két év késéssel, 1988-ban futott be a mozikba, és bár ott is siker volt, a követői hadát főképp alámondásos VHS-kazettáknak köszönheti. DVD-n ugyan kijött felénk, de a Blu-ray verzió máig várat magára. Talán egyszer bepótolják a hiányt.

Kapcsolódó cikkek:
A magazin: 2016. április
A magazin: 2014. augusztus
A hobbit: az első képek

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kultfilm: Poltergeist – Kopogó szellem
  2. Kultfilm: A herceg menyasszonya
  3. Kultfilm: Ragadozó

 

Szólj hozzá!