Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 1    

A password will be emailed to you.

Az átok háza

2020.01.02. (The Grudge) A gyilkos düh elől senki nem bújhat el. Egy gyerekét egyedül nevelő, magányos rendőrnő (Andrea Riseborough) is a közelébe kerül annak a titokzatos, természetfeletti erőnek, amely öldöklő dühöngésre kényszerít bárkit, aki addig pusztít maga körül, míg meg nem hal – és akkor a fertőzés tovább is lép egy újabb áldozatra. A japán eredeti alapján készült Grudge trilógia a 2000-es évek legnagyobb horror sikere volt. A sorozat a műfaj nagy szakértője, Sam Raimi bábáskodása mellett kel rémisztő, új életre.

KRITIKA

A japán horrorfranchise, A harag amerikai remake-jének, a 2004-es Átoknak (és folytatásainak) a rebootja is megszületett. Úgy fest, ezt az átkot az istennek nem lehet feloldani.

Hungler Tímea

thegrudge01Pedig Nicolas Pesce (Anyám szeme, Piercing) mozijában is próbálkoznak vele a szereplők, pontosabban az egyikük, Muldoon nyomozó (Andrea Riseborough). A társa, Goodman (Demián Bichir) már nem is erőlködik, mert eleve rosszak a tapasztalatai: az előző partnere totál bekattant, miután belépett a titokzatos házba, ahol korábban egy családanya mészárolta le a közvetlen hozzátartozóit.
Az említett anya, Fiona Landers (Tara Westwood) egészen Japánból hurcolta magával az átkot egy amerikai kertvárosba, ahol aztán hogyhogy nem, egyik családról a másikra szállt, összekötve ezáltal a különböző idősíkokat és famíliákat. Pesce filmje ennek a dramaturgiának köszönhetően négy családot hoz közös nevezőre – ez a közös nevező volna ugye maga az átok háza, ahová ki belép, fel is hagyhat rögtön minden reménnyel.
A kádban ázó hullák és a loncsos hajú kísértetlányok hívei örülhetnek. Szutyokfekete vízben rothadó, de roppant mozgékony tetemmel ugyanúgy találkozhatunk a filmben, ahogy a mumifikálódott holttest és az öncsonkítás is szerepel az étlapon. A rendező láthatóan próbálta magát roppant komolyan venni, ami azonban átkozottul nehezen megy, ha a karakterei – velünk ellentétben – még egyetlen előzményfilmet sem láttak A harag–Átok-folyamból, és így aztán sorra hozzák az életidegen és kiszámítható eredménnyel záródó döntéseket.

voxmeter030

Az átok háza a Magyar Filmadatbázisban!

93 perc, kanadai-amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Uncharted
Hazai színészek a nemzetközi „film-vérkeringésben”
A magazin: 2011. március

Kapcsolódó cikkek:

  1. Mozipremierek – 2020

 

Szólj hozzá!