Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 10    

A password will be emailed to you.

Kémesítve

2019.12.26. (Spies in Disguise) Lance Sterling igazi szuperkém, aki nem is különbözhetne jobban a feltaláló Walter Beckett-től. Lance laza, magabiztos és megnyerő. Walter viszont… nem az. Ám amit Walter nélkülöz társasági emberként, jócskán bepótol eszével és találékonyságával: irtó menő kütyüket készít, amiket Lance világmentő akcióin hasznosít. Mikor az események váratlan fordulatot vesznek, Walter és Lance teljesen új módon kénytelen egymásra támaszkodni. S ha ez a furcsa pár nem lesz képes csapatként dolgozni, az egész világot veszély fenyegeti. A KÉMESÍTVE olyan animációs vígjáték, ami a nemzetközi kémkedés pörgős világában játszódik.

KRITIKA

A 2010-es évek egy közepes, de aranyos animációs filmmel búcsúzik…

Oblath Ádám

spiesindisguise01Lance Sterling a világ legjobb titkos ügynöke. Olyannyira híres, hogy még a rosszfiúk is tudják a nevét. Nincs olyan helyzet, amiből ki ne vágná magát. Akkor sem esik kétségbe, amikor bemártják, hogy ellopott egy ügynöklistát tartalmazó adatbázist. Felkeresi az ügynökség frissen kirúgott különcét, Walter Beckettet, aki egy szérum segítségével félig-meddig véletlenül galambbá változtatja a férfit. Így kell kideríteniük, ki mártotta be a galamblelkű kémet, miközben a saját csapatuk is üldözi őket, ráadásul az ellenanyagot is szintetizálni kellene, amivel Lance visszaváltozhat emberré.
Nick Brunónak és Troy Quane-nek már van tapasztalata az animációs filmek területén. Eddig animátorként dolgoztak, a Kémesítve az első rendezésük. Ez pedig érződik, ennek minden pozitívumával és negatívumával együtt. A pozitívum, hogy tényleg tisztességesen össze van rakva, és számos jó pillanattal szolgál. A negatívum pedig a sokszor jelenetről jelenetre változó hangvétel. Egyszer egy menő kémfilm jó kis akciókkal, máskor egy bugyuta komédia, amelyben a legfurcsább pillanatban egy kisípolt káromkodással dobják le a humorbombákat. A végére spiesindisguise02pedig átfordul az egész egy rendkívül naiv tanmesébe. Viszont nem az érződik ki az egészből, mintha nem tudták volna belőni a komolysági faktort, inkább az, hogy volt három-négy jó ötletük, amiket aztán addig csiszolgattak, amíg összeálltak egy teljes egésszé. Ilyen formában abszolút fogyasztható, aranyos végeredményt kapunk, de pont emiatt nem is lesz kiemelkedő.
A karakterek is teljes mértékben ehhez a recepthez idomulnak. Sterling tényleg jó ügynök, és bár hatalmas az arca, azért csak módjával tűnik egy beképzelt idiótának. A karakterfejlődést már messziről látni, ám kellő alapozás nélkül a pálfordulás és kölyökhöz való viszonya egy kissé hiteltelen. Walter ezzel szemben sokkal kiforrottabb figura. Hiába bénázik, az elvei mellett a végletekig kiáll, még akkor is, ha ez már néhol nyálas jeleneteket eredményez.
Vitatkozhatnánk azon, hogy néhány elem mennyire üti ki egymást. Arról is el lehetne beszélgetni, hogy egy gyerekeknek szánt animációs filmben mennyire helyénvaló az emberölésről moralizálni. Végeredményben azonban egy aranyos, humoros szösszenetet kapunk, amelyet nem fogunk a nagyok között emlegetni, de amíg tart, szórakoztat.
voxmeter060

102 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Oscar-jelölések 2022
Portré: Michel Gondry
2011.03.31.- Sorsügynökség

Kapcsolódó cikkek:

  1. Jetikölyök

 

Szólj hozzá!