Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 4    

A password will be emailed to you.

Jetikölyök

2019.10.24. (Abominable) A Pearl Studio és a DreamWorks Animation közös produkciója nagyszabású, 3000 mérföldes utazásra viszi a közönséget Sanghaj utcáitól a lélegzetelállító havas himalájai tájakig. Amikor egy csintalan baráti társaság találkozik egy fiatal jetivel, kalandos felfedezőútra indulnak, hogy összehozzák a varázslatos teremtményt a családjával a föld legmagasabb pontján. A rendező Jill Culton (Nagyon vadon) a társrendező Todd Wilderman (Trollok, Croodék), a producer Suzanne Buirgy (Kung Fu Panda 2, Végre otthon!) az executive produced Tim Johnson (Túl a sövényen, Végre otthon!, Z, a hangya).

KRITIKA

Tiszta szívű, egyszerű mese a kisebbeknek, amely gyönyörű látványvilágával nem hagyja elaludni anyát és apát.

Kovács Gellért

abominable01

Jill Culton volt az első nő a filmtörténetben, aki – igaz, harmadmagával – nagy költségvetésű egész estés komputer-animációs filmet rendezhetett (Nagyon vadon). Ez most talán csak azért fontos a DreamWorks új, kínaiaikkal közösen készített produkciójával kapcsolatban, mert a Jetikölyök fontos erénye, hogy minden kiszámíthatóságával együtt is jellemzi valamiféle finom érzékenység. Amely nem csak attól menti meg, hogy unalmassá váljék, hanem bizony a giccshatáron innen tartja a főszereplő aranyos kölykök és az elrabolt jetigyerek nagy közös kalandját.
Culton filmje bátran ajánlható a mozival ismerkedő gyerekeknek: nincsenek benne rémisztő démonpofák, félelmetes átkok – persze izgalom az akad, hiszen a főszereplő srácok, Yi, Jin és Peng nem kisebb feladatra vállalkoznak, mint hogy háztetőn talált jetibarátjukat elviszik oda, ahol várja a családja: a Himalájára. Nyomukban zsoldosok, akik egy ritka állatokat gyűjtő gazdag öregember megbízásából akadályoznák meg a hazatérést – nem is lehet kérdés, hogy kik járnak majd sikerrel.
Tulajdonképpen semmi sem lehet kérdés: az sem, hogy az alkotók kisujjból kirázták ezt a filmet, s az sem, hogy bőven találhattak volna kevésbé elhasznált slágert az egyik legmeghatóbb jelenet zenei illusztrálásához, mint a Coldplaytől a Fix You. Ám képesek elhitetni a nézővel, hogy a természet tiszteletére szeretnék rávezetni a lurkókat, s mi tagadás, igen szerethetően csinálják: olyannyira részletgazdag, a szó legnemesebb értelmében kedves animációs eszközökkel teszik ezt, hogy az még hollywoodi mércével mérve sem feltétlenül mindennapi.

voxmeter070

97 perc, amerikai-kínai

Kapcsolódó cikkek:
A magazin: 2021. szeptember
Valaki a túloldalon
Best of 2010 szerintetek

Kapcsolódó cikkek:

  1. Die Hard 5.: Élő közvetítés Londonból
  2. Íme az új Macskanő!
  3. 10 Arany Málna a Jack és Jillnek

 

Szólj hozzá!